Комунальні лісогосподарські підприємства Львівщини підвели підсумки роботи за 2018 рік

Комунальні лісогосподарські підприємства Львівщини підвели підсумки роботи за 2018 рік

18.02.2019

 

У п’ятницю, 15 лютого, в управлінні ОКС ЛГП «Галсільліс» відбулась виробнича нарада за підсумками діяльності комунальних лісогосподарських підприємств Львівщини у 2018 році. 

На нараді були присутні перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус, керівники та головні лісничі, головні бухгалтери дочірніх лісогосподарських підприємств, спеціалісти апарату управління.

Генеральний директор ОКС ЛГП «Галсільліс» Володимир Мельник доповів про хід виконання задекларованої стратегії розвитку комунального лісового господарства області та досягнення у 2018 році. 

Так, за 2018 рік лісогосподарські підприємства отримали чистий прибуток у розмірі 7,06млн. грн., що на 1,52 мільйона або на 27% більше у порівнянні з минулим роком. Рентабельність комунальних лісогосподарських підприємств  «Галсільліс» зросла з 1,9% -  у 2015-му, до 5,4% - у 2018 році. 

Відтак, підприємство сплатило до державного бюджету – 43,2 мільйона, до місцевого бюджету – 27,3 мільйонів гривень. При цьому відрахування до обласного бюджету з 2016 року збільшилися на 120%. Загалом, за 2018 рік дочірні підприємства нарахували до сплатили податків та обов'язкових платежів на загальну суму 60,6 мільйонів. Це на майже 11 млн більше, аніж попереднього року.

У 2018 році від побічного користування лісом (заготівля малини, чорниці, ожини, грибів) дочірні підприємства отримали 914,9 тис. грн., з яких на рахунки місцевих рад області відраховано 457,5 тис. грн. рентної плати. 

Крім цього, дочірні лісогосподарські підприємства «Галсільліс» надають посильну допомогу сільським громадам деревиною та виробами з неї. Так, з початку року для потреб територіальних сільських громад (погорільцям, одиноким, малозабезпеченим, воїнам АТО, на ремонт церков) комунальними лісогосподарськими підприємствами ОКС ЛГП «Галсільліс» було відпущено 659,7 м3 деревини на суму 657,9 тис. грн.

Зростання доходів позначилося на рівні зарплат працівників. Так, у 2018 році середня  зарплата на підприємстві склала 7780 тис. грн, за останні три роки вона зросла на понад 3 тисячі.

Особливо актуальними у лісовій галузі продовжує залишатися питання охорони і збереження лісових ресурсів. Як показує досвід, кількість незаконних рубок прямо зв’язана з кількістю несанкціонованих пилорам, які наносять значних втрат лісовому господарству. Лісовою охороною підприємства постійно проводиться моніторинг кількості лісопильних об’єктів у населених пунктах, що прилягають до території лісового фонд.  Підприємство співпрацює з правоохоронними органами, громадськими активістами, а у районах із великою кількістю пилорам, створюються спеціальні рейдові бригади для охорони та захисту лісу, а також залучаються приватні охоронні фірми. Впродовж 2018 року, в лісах дочірніх лісогосподарських підприємств було допущено 331 випадки лісопорушень загальною сумою збитків 9,5 млн.грн., та загальною кубомасою 1248 м3, що на 143,1 м3 менше у порівнянні з 2017 роком.

Поряд з виконання планових показників роботи, на нараді обговорили питання всихання соснових насаджень області та проведені заходи по боротьбі із шкідниками та хворобами лісу. 

Під час наради перший заступник голови облради Андрій Білоус відмітив про необхідність оновлення протипожежної техніки та інвентарю, посилення боротьби із незаконними рубками та посилення екологічної складової лісу. Важливим напрямком діяльності підприємства є еколого-просвітницька робота, яка проводиться шляхом розширення мережі учнівських лісництв.

Перспективними завданнями на 2019 рік є розширення мережі лісових розсадників та створення лісопереробного комплексу на території ОКС ЛГП «Галсільліс», що дозволить розширити спектр діяльності комунальних лісогосподарських підприємств Львівщини.  

Голова комісії  з питань екології, природних ресурсів та рекреації Юрій Гудима зазначив, що спільними зусиллями облради та ОКС ЛГП «Галсільліс» у 2019 році буде створено понад 15 рекреаційних зон. Проведені заходи забезпечать зниження рівня забруднення та покращення екологічного стану території, а також зменшення негативного впливу від неконтрольованого відвідування та засмічення.