Комунізм=рашизм: злочинні режими мають бути засуджені та покарані заради майбутнього, - Святослав Шеремета

Комунізм=рашизм: злочинні режими мають бути засуджені та покарані заради майбутнього, - Святослав Шеремета

24.02.2023

24 лютого на алеї біля пам’ятника В’ячеславові Чорноволу у Львові відкрили виставку Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті «Комунізм=Рашизм», яка  демонструє аналогії між злочинами СРСР та сучасної росії. Виставка уже була представлена у різних містах України та у Литві, Латвії, Естонії.

У сквері встановлено вісім стендів, які українською та англійською мовами проводять паралелі між трагічними долями тринадцятьох українців, замордованих у часи комунізму та рашистами в сучасній Україні. Це не військові, а цивільні громадяни, яких систематично вбиває росія за те, що вони українці. В основі виставкового проєкту архівні документи Центрального державного архіву громадських об’єднань України та обласних державних архівів та сучасних світлин і документів. Партнером проєкту є Національний музей Революції Гідності.

Усі страшні події, які сталися після повномасштабного вторгнення рф є продовженням радянського геноциду проти українців. Масові розстріли, катування, переслідування, мародерство – відбувалися у ХХ столітті та продовжуються у ХХІ. Сіяти страх, паніку, шок – мета злочинців у всі часи. Але українці вистояли і переможуть, - наголошують автори проєкту.

«Ця війна не почалася з 24 лютого, вона не почалася з 2014 року. Війна з росією триває століттями. Через те, що комунізм досі офіційно не визнано злочинним режимом, не засуджено, зараз у росії запанував рашизм. Непокаране зло зростає. Виставка показує тяглість історії та важливість історичної пам’яті, вміння оцінити і засудити злочини. Наше завдання зараз - побороти рашизм на полі бою та в цілому і зрозуміти, що комунізм- це також зло. Слід засудити ці рівноцінні режими. Ми допомагаємо людям зрозуміти історію», - пояснив мету виставки директор Архіву Українського інституту національної пам’яті Ігор Кулик.

«Сьогодні в Україні і у світі важливий день, який на жаль, вже вписаний кров’ю у нашу історію – річниця повномасштабного вторгнення рф на нашу землю. Українці героїчно відстоюють власну незалежність і перемагають. Широка міжнародна коаліція, наші союзники роблять все для того, щоб путінізм, комунізм і рашизм не просунувся далі», - зазначив голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради Святослав Шеремета. Він наголосив, що ця виставка розповідає правду про новітню історію, цю правду про злочини, скоєні московськими окупантами має знати цілий світ.

«Ми маємо зробити все для того, щоб такі цинічні і жорстокі злочини більше не повторювалися. Злочинні режими мають бути засуджені та покарані заради майбутнього. Саме праця істориків, архіваторів допоможе не забути, не залишити зло безкарним і протидіяти. Адже, поки росія має ресурси, особливо мільйони несвідомих людей, налаштованих бездумно вбивати, злочини можуть продовжуватися. Треба працювати на перемогу в інформаційній площині, впливаючи на розвал імперії зла», - підсумував Святослав Шеремета.