Контактів у галузі культури ніколи не буває забагато, – Андрій Білоус – гостю з Чеської Республіки Павелу Гроху

Контактів у галузі культури ніколи не буває забагато, – Андрій Білоус – гостю з Чеської Республіки Павелу Гроху

15.04.2019

Про налагодження співпраці в галузі культури йшлося сьогодні, 15 квітня, під час зустрічі першого заступника голови Львівської обласної ради Андрія Білоуса та першого заступника голови Львівської ОДА Ростислава Замлинського із заступником гетьманки Південночеського краю Чеської Республіки Павелом Грохом.

Керівники області, вітаючи гостей на Львівщині, наголосили, що наша область з Чеською Республікою має  тісні та конструктивні взаємини, оскільки є низка підписаних протокольних документів із різними регіонами Чеської Республіки.

«У справах міжнародної співпраці, зовнішньої політики  – позиція Львівщини як найбільш західного регіону України завжди буде скерована в напрямку західної інтеграції. Крім того, Галичина має дуже багато точок дотику з Чехією в історичному вимірі, оскільки у значній мірі відродженням української національної свідомості у ХІХ столітті ми завдячуємо чеським впливам. І, звичайно, в основі цього є культура», – наголосив Андрій Білоус.

У відповідь Павел Грох акцентував, що делегація з Південночеського краю на чолі з ним завітала на Львівщину, щоб розвивати культурні стосунки. «Адже саме культура зближує народи», - зауважив він.

Далі перший заступник голови облради ознайомив гостей із культурним потенціалом регіону та висловив переконання, що контактів у галузі культури ніколи не буває забагато. «Упевнений, ваш візит буде корисним і взаємовигідним для наших країн», - сказав він.

Додамо, що під час зустрічі сторони озвучили ідею напрацьовувати спільні проекти і подавати їх у європейські фонди для отримання фінансування, зокрема в галузі культури, а також домовилися працювати над запровадженням прямих авіарейсів між Львівщиною і Чеською Республікою та організувати промоційні тури для ЗМІ й асоціацій з Чехії.

Варто зауважити, що в контексті розвитку співпраці в галузі медицини, чеська сторона задекларувала готовність надавати гуманітарну допомогу закладам охорони здоров’я Львівщини.

На завершення очільники області запросили чеських гостей наприкінці травня відвідати масштабний захід «Дні чеської культури» у Львові. У свою чергу Павел Грох запросив представників Львівщини взяти участь у «Форумі партнерських регіонів», який відбувається в Чехії.