Львівщина вшановує провідника українських націоналістів Степана Бандеру

Львівщина вшановує провідника українських націоналістів Степана Бандеру

31.12.2019

 

Сьогодні, 1 січня, у Львові відзначають 111-ту річницю від дня народження провідника українських націоналістів Степана Бандери.

Відзначення почалось з покладання квітів до пам'ятника Степанові Бандери, спільної молитви та народного віче.

Участь у вшануванні взяли представники влади області, міста, депутати, націоналістичних організацій тощо. Від Львівської обласної ради участь у заході взяв керуючий справами Валентин Харлов.

Він наголосив, що Львівська обласна рада завжди була прикладом боротьби за українську незалежність. «Сьогодні дякую кожному, хто є тут. Це означає, що вам не байдуже, що відбувається в державі. Ви та громада, яка завжди відстоює і бореться за право говорити рідною мовою і жити на українській землі. Пам’ятаймо також кожного Героя, який віддав своє життя за Україну», - зазначив Валентин Харлов.

Як відомо, визначено переможців обласної премії імені Героя України Степана Бандери:

У номінації «Громадська діяльність»:
Шкраб'юку Петру Васильовичу, доктору історичних наук, поету, прозаїку, літературознавцю, члену НТШ, старшому науковому співробітнику Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича.
Самбірському об'єднанню всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.
У номінації «Політична діяльність»:
Дєдику Олександру Георгійовичу - досліднику воєнної історії, заступнику головного редактора Львівського мілітарного альманаху «Цитаделя», науковому співробітнику Центру українських військових традицій і патріотичного виховання МОН України.
У номінації «Науково-навчальна національна державотворча діяльність»:
Сові Андрію Олеговичу - кандидату історичних наук, доценту кафедри олімпійської освіти Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.
Грошова винагорода кожного з лауреатів становить 20 тис. грн.

Нагадаємо, Львівська обласна рада проголосила 2019 рік на Львівщині  Роком Степана Бандери. 

Довідково:
Степан Бандера (1 січня 1909, Старий Угринів, Івано-Франківська область – 15 жовтня 1959, Мюнхен, ФРН) – український політичний діяч, один з чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу Організації українських націоналістів – голова Проводу ОУН-Б. Степан Бандера і Ярослав Стецько були авторами Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941 року.  5 липня 1941 року Бандеру помістили під домашній арешт, а з 15 вересня 1941 року – в центральну Берлінську тюрму. З початку 1942 року по серпень 1944 року перебував у концтаборі Заксенгаузен в бункері “Целленбау”. У вересні 1944 року його звільнили і запропонували участь в керівництві антирадянського збройного руху в тилу Червоної армії, однак Бандера відхилив пропозицію і на співпрацю не погодився.
Радянський уряд уповноважив КДБ вчинити вбивство Степана Бандери в Мюнхені, ФРН. Це здійснив радянський агент Богдан Сташинський 15 жовтня 1959 року.