Львівщину відвідала делегація міста Каунас (Литва)

Львівщину відвідала делегація міста Каунас (Литва)

13.09.2021

У понеділок, 13 вересня, Ірина Гримак вручила почесну відзнаку Львівської обласної ради «30 років незалежності України» члену Правління Товариства литовських стрільців, президенту  ГО "LATA" (Литовська організація популяризації Атлантичного договору) Аудрусу Скайтісу, який прибув на Львівщину у складі делегації з Литовської Республіки.

«Ми цінуємо людей, які всіляко підтримують Україну на міжнародній арені, допомагають нам відстоювати державність, поважають нашу історію і традиції. Цю відзнаку ми даруємо, як визнання заслуг у розвитку українсько-литовської дружби», - зазначила Ірина Гримак під час зустрічі.

Львівська обласна рада свого часу підписала меморандум про співпрацю з Каунасом. Співпраця відбувається у сфері культури, освіти, збереження національної пам’яті, охорони здоров’я. Неодноразово делегації м. Каунаса відвідували Львівську область, а делегації Львівщини – Каунас. 

У рамках співпраці вдалося встановити меморіальну таблицю полковнику Євгену Коновальцю на одній з центральних вулиць Каунаса на будинку Литовських стрільців, який відвідував Євген Коновалець у 1928 році.

Також започатковано плідну співпрацю між Ліцеєм ім. Героїв Крут місто Львів та Кадетською школою ім Генерала Плєхавічюса місто Каунас.

«Історична пам’ять, культура, підтримка євроатлантичних прагнень України, економічна співпраця — у кожному з цих напрямків ми з нашими литовськими партнерами маємо ідеї проєктів і плануємо їх розвивати», - розповів голова комісії з питань з питань культури, інформаційної політики  та промоції Львівської обласної ради Святослав Шеремета.

Під час візиту Аудрус Скайтіс разом з колегами з Товариства литовських стрільців, науковцями, медиками, відвідали львівський Будинок воїна, спілкувалися з військовими, добровольцями, волонтерами.  Він подякував голові Львівської обласної ради за пам’ятний подарунок та наголосив на тому, що українцям, як і литовцям, в час інформаційної війни,  варто боротися за свідомість молодих людей.

 «У всіх регіонах, простою мовою необхідно пояснювати молоді про перспективи членства України в НАТО, необхідність відновлювати, знати й берегти власну історію. У Литві збережена столітня традиція стрілецького руху – руху добровольців, резервістів. Українці також мають славну історію стрілецького руху, яка надихає сучасних захисників. Цими традиціями треба зацікавити молодь», - зазначив Аудрус Скайтіс.