Львівська обласна рада ухвалила звернення щодо забезпечення належних умов для повноцінної реабілітації військовослужбовців

Львівська обласна рада ухвалила звернення щодо забезпечення належних умов для повноцінної реабілітації військовослужбовців

31.03.2023

У четвер, 30 березня, Львівська обласна рада ухвалила звернення до Прем’єр-міністра України, Міністра охорони здоров’я України, Голови Національної служби здоров’я України щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 року №1464  та Програми медичних гарантій у розрізі медичної (реабілітаційної) допомоги.

«З честю і гідністю виконуючи обов’язок із захисту територіальної цілісності і суверенітету України, тисячі військовослужбовців зазнали значних поранень, у тому числі втратили кінцівки.

Медична допомога, яка передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 року №1464 та Програмою медичних гарантій, зокрема пакетом НСЗУ «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах», на жаль, не покриває потреб ні військовослужбовців, які потребують реабілітації, відновлення та очікують на протезування, ні власне закладів охорони здоров’я, які надають цю допомогу.

Зокрема - обмеження щодо термінів реабілітації (14-21 день двічі на рік) не відповідають наявній ситуації, адже на протезування військовослужбовцям доводиться чекати в межах трьох місяців. Водночас, згідно з пунктом 127 постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 року №1464  тариф на медичні послуги з реабілітаційної допомоги дорослим і дітям у стаціонарних умовах, що передбачені специфікаціями, визначається як ставка на пролікований випадок, яка становить 19769 гривень за надання реабілітаційних послуг за одним напрямом реабілітації, 33607 гривень за надання одночасно реабілітаційних послуг за двома і більше напрямами реабілітаційної допомоги в стаціонарних умовах.

Вказані розрахунки стосуються послуги, яка надається 14-21 день. Найчастіше за цей період військовослужбовці не отримують необхідної допомоги, адже реабілітація, якої потребують насправді, має бути суттєво тривалішою в часі. Відтак заклади охорони здоров’я опиняються перед складним вибором: відправляти військових, які ще потребують допомоги, додому; пропонувати їм послугу на платній основі; продовжувати надавати їм допомогу безоплатно, розуміючи, що національний страховик за це не оплатить.

Жоден із вищеперелічених варіантів не є правильним. Люди, які потребують повноцінної медичної допомоги і реабілітації у зв’язку з ушкодженнями, отриманими внаслідок захисту держави, повинні мати від держави повний пакет необхідної допомоги безоплатно.

Виходячи з вищенаведеного, ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємось до Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров’я України невідкладно внести зміни в постанову Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 року №1464 та Програму медичних гарантій за пакетом «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах», розширивши їх можливості і адаптувавши до реальних потреб щодо надання військовослужбовцям необхідної вичерпної медичної допомоги. Разом з тим закликаємо у найкоротші терміни приступити до створення і реалізації нового пакету медичної допомоги – цілком і повністю орієнтованому на повноцінне, у повному обсязі забезпечення необхідною медичною допомогою військовослужбовців ЗСУ та інших формувань, які захищають суверенітет і територіальну цілісність України», - йдеться в тексті документа.