Львівська обласна рада звернеться до парламенту щодо відтермінування заборгованості підприємств перед Пенсійним фондом

Львівська обласна рада звернеться до парламенту щодо відтермінування заборгованості підприємств перед Пенсійним фондом

07.04.2021

Депутати Львівської обласної ради готують звернення до ВРУ, щодо розтермінування заборгованості підприємств з виплат пільгових пенсій. Таке рішення прийняли напередодні, 6 квітня,  під час засідання постійної комісії з питань соціального захисту, прав дітей, людини та учасників бойових дій.

 

Депутати розглянули звернення від державного підприємства "Дашавський завод композиційних матеріалів". У листі акцентується увага на тому, що відповідно до законодавства, з 1 січня 2004 року пільгові пенсії особам, які працювали в шкідливих умовах, зобов'язані виплачувати підприємства. Автори звернення зазначають, що такий механізм в час кризи спричиняє додаткові фінансові навантаження на виробничі установи та призводить до банкрутства виробництв.

 

"Особливо негативно ця норма закону впливає на роботу малих підприємств з нормальними умовами праці, які змушені відшкодовувати Пенсійному фондові України пільгові пенсії тому, що вони формально є правонаступниками ліквідованих підприємств великого бізнесу зі шкідливими умовами праці," – вказано у зверненні.

 

Колектив державного підприємства "Дашавський завод композиційних матеріалів" у цей час налічує 30 працівників. Умови праці не є шкідливими, проте підприємство зобов'язане відшкодовувати пільгові пенсії колишнім працівникам ліквідованого раніше Дашавського заводу технічного вуглецю, на якому колись працювало 700 осіб. Щомісячне нарахування таких виплат збільшує заборгованість і загрожує закриттям виробництва, як неспроможного.

 

Голова  постійної комісії з питань соціального захисту, прав дітей, людини та учасників бойових дій Микола Іщук зауважив, що у Львівській  області 329 підприємств різної форми власності мають таку заборгованість і сума їхнього боргу щоразу зростає.

 

"Соціальна сфера залежить від економічних показників. В умовах карантину та глобального падіння виробничих потужностей треба захистити наших виробників, надати їм можливість стабілізувати ситуацію. Адже це робочі місця і  систематичне надходження податків в бюджет, а з бюджету ми підтримуємо соціально незахищених осіб, нараховуємо пенсії",- наголосив Микола Іщук.