Львівська обласна рада звернулася до вищих органів влади щодо запровадження накопичувального рівня пенсійної системи

Львівська обласна рада звернулася до вищих органів влади щодо запровадження накопичувального рівня пенсійної системи

08.12.2021

Львівська обласна рада звернулася до Президента України, Кабінету Міністрів України та народних депутатів України щодо запровадження накопичувального рівня пенсійної системи.

«Ми, депутати Львівської обласної ради, стурбовані ситуацією, у якій опинилась сучасна пенсійна система в нашій державі.

В Україні досі переважає солідарна система пенсійного забезпечення.

13 мільйонів працівників сплачують внески до Пенсійного фонду України, щоб пенсії були виплачені 11,2 мільйонам пенсіонерів. Майже один пенсіонер припадає на одного працюючого! За прогнозами експертів через 25 років пенсіонерів буде більше, ніж платників внесків.

Звісно, цих грошей не вистачає на виплати пенсій, і 40 відсотків бюджету Пенсійного фонду України – це субвенції з державного бюджету.

Солідарна пенсійна система не виправдовує себе в сучасних реаліях. Вона нормально працює, коли внески сплачують вдвічі більше людей, ніж отримують пенсії. Тому вже зараз в Україні видатки на пенсійне забезпечення – чи не найбільша стаття витрат бюджету. Щороку на пенсії витрачається більше                     10 відсотків бюджету. При цьому розмір пенсій залишається на мізерному рівні.

Маємо «зачароване коло»: коли найбільші витрати держави йдуть на виплату пенсій, то економіка не може розвиватися; не розвивається економіка – держава не може забезпечити гідний розмір пенсій.

В сучасних демографічних умовах та в умовах неефективної солідарної пенсійної системи змінити ситуацію можна лише ввівши обов'язковий накопичувальний рівень пенсійної системи. У багатьох країнах саме обов’язкова накопичувальна пенсійна система дала поштовх до детінізації ринку праці і заробітних плат. Адже частина податків, які сплачуються зараз, замість перерозподілу через бюджет, передадуть у власність людині. Це важлива зміна відносин між державою і людиною.

Крім того, зростання обсягу внутрішніх довгострокових інвестиційних ресурсів, якими є пенсійні накопичення, стимулюватиме розвиток економіки та зростання ВВП.

Ще в липні 2003 року були прийняті два надважливих закони "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", який визначає солідарну  і обов’язкову накопичувальну системи, та "Про недержавне пенсійне забезпечення", який передбачає розвиток недержавних пенсійних фондів і добровільних внесків людей. Зареєстровано 63 недержавні пенсійні фонди. Водночас лише 10 відсотків найманих працівників мають накопичення в недержавних пенсійних фондах.

Маємо розроблену і схвалену концепцію пенсійної реформи. Прем’єр-міністр України ще 6 квітня цього року на своїй сторінці в соціальній мережі заявив, що Уряд цього року планує запустити в Україні накопичувальний пенсійний рівень. Відкладати далі – це просто злочин проти людей та економіки країни.

Враховуючи викладене, ми, депутати Львівської обласної ради, закликаємо не зволікати із впровадженням обов’язкового накопичення та вжити заходів, щоб з 1 січня 2023 року вже запрацював другий рівень пенсійної системи», - йдеться у тексті документа.