На Львівщині 104 комунальні заклади мають укладені угоди з НСЗУ

На Львівщині 104 комунальні заклади мають укладені угоди з НСЗУ

14.09.2021

Загальна сума укладених договорів склала 1044,6 млн гривень. 11 договорів укладено в громадах, де до об’єднання не було свого медичного закладу, а люди користувалися послугами з районної лікарні. Про це повідомляють у Львівському регіональному офісі Програми «U-LEAD з Європою».

«У деяких громадах люди все ще мають декларації з лікарями, які працюють у колишній районній лікарні, яка зараз перейшла у власність сусідньої громади. Така ситуація не відповідає духу реформи – наближення послуги до мешканця, оскільки у такій громаді не має можливості безпосередньо впливати на якість медичної послуги. Утворення власного комунального некомерційного підприємства для надання послуг первинної медичної допомоги вирішує це питання», – коментує керівниця Львівського регіонального офісу  U-LEAD Галина Хрущак. 

Саме про це команда Львівського регіонального офісу U-LEAD спілкувалася із керівництвом Куликівської та Красненської громад під час консультації на тему «Утворення КНП первинного рівня у громаді».

У Львівській області є сім громад, де нема власного КНП первинного рівня. У відсотковому відношенні, із загальної суми (5,61 млрд. грн. по усіх групах послуг), на які комунальні КНП Львівщини мають укладені договори з НСЗУ, первинна охорона здоров’я складає майже 19%..

Експерти обговорили з представниками громади алгоритм та кроки,  які потрібно пройти, щоб підприємство почало працювати, а мешканці – користуватися послугами сімейних лікарів, які працюють у громаді.

Окремо розглядалося питання призначення керівника КНП, оскільки ця процедура передбачає обов’язкове проведення конкурсу. З 1 січня 2022 року почнуть діяти нові норми в законодавстві. Зокрема, вступить у дію вимога обов’язкового диплому магістра у сфері «Управління та адміністрування» або «Публічне управління та адміністрування» для тих кандидатів, які мають один диплом з галузі «Охорона здоров'я», «Право», «Соціальні та поведінкові науки» або «Гуманітарні науки» і хочуть бути керівниками медичних КНП (у тому випадку, якщо в одному підприємстві є ліцензія на надання і первинної, і спеціалізованої  медичної допомоги).

Довідково:

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.