На Львівщині хочуть допомогти фермерам, які постраждали від негоди

На Львівщині хочуть допомогти фермерам, які постраждали від негоди

06.04.2021

Депутатська комісія з питань з питань діяльності агропромислового комплексу, підприємництва та інвестицій сьогодні, 6 квітня, підтримала пропозицію заступника голови Львівської обласної ради Юрія Холода та дала старт для розробки змін до Комплексної програми підтримки та розвитку сільського господарства у Львівській області на 2021-2025 роки.

Після засідання комісії відбулася також додаткова нарада за участю Юрія Холода та представників департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА. Йдеться про напрацювання конкретного механізму відшкодування фермерам збитків, пов’язаних з погодними умовами. Наразі планується передбачити безвідсоткове пільгове кредитування для сільгосптоваровиробників, які зазнали втрат через несприятливі погодні умови.

«Кошти мали б надаватися в розмірі 10% витрат, передбачених за напрямом «Фінансова підтримка на зворотній основі у вигляді пільгових кредитів на реалізацію бізнес-планів». І це важливий нюанс, бо, при зростанні фінансування цього напряму, також зростатиме цей так званий страховий фонд», - каже заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Фінансову підтримку пропонують надавати суб’єктам господарювання, які підтвердили факт настання надзвичайної ситуації в поточному році у розмірі до 300 тис грн та фізичним особам підприємцям в розмірі до 100 тис грн, на термін до 5 років без відтермінуванням погашення основної суми зобов’язання до 1 року, що є у програмі пільгових кредитів. Тут тіло кредиту пропонують виплачувати відразу з наступного року впродовж п’яти років.

Остаточний порядок отримання відповідного відшкодування для фермерів розроблять у департаменті агропромислового розвитку Львівської ОДА як додаток до змін в обласну програму і після затвердження на комісії - його винесуть на розгляд сесії Львівської обласної ради.

Відтак відшкодування втрат фермерів, яких вони зазнали внаслідок негоди, може стати можливим вже з наступного року.

Нагадаємо, Комплексну програму підтримки та розвитку сільського господарства у Львівській області на 2021-2025 роки затвердили 18 лютого.