На Львівщині планують впроваджувати духовно-психологічну реабілітацію медичних працівників та започаткувати медичне капеланство

На Львівщині планують впроваджувати духовно-психологічну реабілітацію медичних працівників та започаткувати медичне капеланство

12.01.2021

Впровадження медичного капеланства, допомога людям, які перехворіли на Covid-19 та духовно-психологічна реабілітація медиків – основні питання, про які йшлося під час зустрічі голови Львівської обласної ради Ірини Гримак, голови комісії з питань охорони здоров’я та материнства Анни Ярмоли, голови УЛТ Олега Дуди з головою комісії Української греко-католицької церкви у справах душпастирства охорони здоров`я сестрою Севастіяною Карвацькою.

«УГКЦ з самого  початку пандемії не залишається осторонь проблем, які виникли внаслідок швидкого поширення коронавірусної хвороби. Ми допомагаємо медикам, закупили для хворих 5 кисневих концентраторів та пульсоксиметри. Їх надаємо у безкоштовне користування людям, які зокрема, виписані з лікарень, але ще самостійно не можуть повноцінно дихати. Також наш шпиталь Митрополита Андрея Шептицького проводить реабілітацію вчителів та медиків, які перехворіли на Covid-19», - розповіла сестра Севастіана Карвацька.

Голова обласної ради Ірина Гримак підтримала проекти та соціальні ініціативи, які хочуть започаткувати представники церкви на території області, зокрема щодо духовно-психологічної реабілітації медичних працівників та впровадження медичного капеланства. 

«Україна зараз постала перед новими викликами, особливо медична галузь, тому наші-герої-медики як ніколи потребують нашої підтримки та опіки. Комісія УГКЦ може розраховувати на співпрацю з профільною комісією обласної ради, на координацію зусиль з нашими обласними медичними установами, Українським лікарським товариством», - зазначила Ірина Гримак.

В свою чергу голова профільної комісії Анна Ярмола вважає, що доцільно капеланів ознайомлювати і з медичною стороною життя лікарні, залучати до п‘ятихвилинок, налагоджувати активне спілкування. Адже в кожного закладу – своя специфіка роботи, свої особливості надання допомоги. 
«Практику медичного капеланства варто впроваджувати і поширювати, адже часом пацієнти потребують духовної допомоги навіть більше, ніж медикаментозної». – наголосила вона.