На Львівщині розпочалася піврічна програма для молоді «Розвиток потенціалу на місцях – можливості для молоді»

На Львівщині розпочалася піврічна програма для молоді «Розвиток потенціалу на місцях – можливості для молоді»

11.05.2019

 

Сьогодні, 11 травня, у Львівській обласній раді стартували навчання в межах програми «Розвиток потенціалу на місцях – можливості для молоді».
Метою Програми є підтримка потенціалу молоді на регіональному рівні шляхом розвитку необхідних компетенцій/знань та базових елементів/практик держслужби задля залучення їх після навчання до роботи в органах виконавчої влади, зокрема в облдержадміністраціях та меріях. Програма забезпечить взаємовигідне налагодження та активізацію контактів між молодими людьми та регіональною владою. 

Як розповів голова Центру Перспективних Ініціатив та Досліджень Анатолій Куцевол, для участі у програмі зацікавлена молодь проходила відповідний відбір, а конкурс на одне місце становив 1:5. «Розробляючи програму, ми прагнули зайти можливість, як залучити молодь області, міста до державного управління. Впродовж піврічного стажування усі, хто має бажання та мотивацію працювати у владі, проходитимуть навчання, виконуватимуть певні доручення та завдання у різних структурних підрозділах, також  їздитимуть у відрядження тощо. Отож, в перспективі кращі з кращих, ми дуже сподіваємося, все ж таки отримають  можливість працевлаштуватися», - додав він.

Керуючий справами Львівської обласної ради Валентин Харлов  зауважив, що такий проект  на Львівщині  стартує вперше. «Ми  радо підтримали таку  ініціативу, яка здійснюється за підтримки іноземних партнерів, щодо залучення молоді до роботи в органах влади. Дуже приємно, що у молодих фахівців є бажання працювати на державній службі, прийти і  спробувати себе, продемонструвати свої знання та навички, зрештою побачити зсередини, як працює  владний апарат, і найголовніше – отримати необхідний досвід, щоб у подальшому реалізувати себе професійно в стінах органів влади», - зазначив Валентин Харлов. 

Після проходження Програми організатори очікують, що учасники розумітимуть особливості процесів в органах державної влади, зокрема в контексті європейської інтеграції, їх взаємодію та вплив на політику в регіоні;  знатимуть як на місцевому рівні приймаються та виконуються управлінські рішення; покращать свої здібності в комунікації з медіа, партнерами; ознайомляться з можливостями співпраці в трикутнику влада-громадськість-журналісти; знатимуть як успішно розвивати/реалізувати проекти для області/міста/села/громади; матимуть можливість стажуватись в органах місцевого самоврядування;  отримають стипендію впродовж свого стажування в органах місцевого самоврядування;  поспілкуються та налагодять контакти з практиками – представниками органів державної влади різних рівнів; отримають експертний супровід/допомогу під час стажування.

Довідково:
Навчання молоді основам державного управління та внутрішнім особливостям роботи регіональної влади  здійснюється за підтримки Програми Democracy Reporting International (DRI) у партнерстві з Центром Перспективних Ініціатив та Досліджень (ЦПІД) та у співпраці з DESPRO (Швейцарсько-український проект “Підтримка децентралізації в Україні”), Львівською облдержадміністрацією, обласною радою, асоціацією місцевих рад «Ради Львівщини».
Програма є продовженням «Школи майбутнього державного службовця», проведеної DRI у співпраці з ЦПІД та «Школи практичної демократії», реалізованої у співпраці з благодійним фондом «Восток-SOS». Школи були спрямовані на посилення громадської участі в прийнятті рішень на місцевому рівні та на встановлення діалогу та взаємодії громадськості з владою, а згодом їх залученості в органи державної влади місцевого значення.