На Львівщині розробили правила поведінки для водія та учнів «Школяриків» під час тривоги

На Львівщині розробили правила поведінки для водія та учнів «Школяриків» під час тривоги

22.09.2022

Головне управління ДСНС України у Львівській області на прохання освітян розробило рекомендації щодо того, як поводитися у шкільному автобусі під час повітряної тривоги.

Як розповіла   голова комісії освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради Іванна Герус, громади сміливо можуть брати її за основу, розробляти спільно з навчальними закладами інструкції для водіїв. «Це те, що ми маємо зробити для того, щоб забезпечити безпеку дітей, адже чітка інструкція допоможе уникнути паніки», — зауважила Іванна Герус.

За її словами, такі інструкції мають розробити навчальні заклади спільно з перевізниками, їх мають погодити з представниками структурних підрозділів з питань НС та ЦЗ та затвердити голова громади або його заступники, відповідальні за напрямок ЦЗ.

В інструкції має бути графічна та текстова частина.

У графічній частині мають бути:
схеми маршруту перевезення школярів; населених пунктів, через які проходить маршрут; визначених громадами найближчих укриттів — їх адреси, відстані до них, контактна інформація; окремі території місцевості і штучні споруди вздовж маршруту руху, які потенційно можуть бути використані для укриття.

У текстовій частині інструкції необхідно розмістити таку інформацію:
Назву та контакти громади, навчального закладу та перевізника; номери телефонів екстрених служб; перелік та контакти об’єктів укриття вздовж маршруту.

Схема дій водія автобуса така:
Водій автобуса повинен мати поіменний список дітей, яких перевозить.

При отримання сигналу «повітряна тривога», водій має оцінити обстановку і прийняти рішення слідувати до найближчого укриття або зупинити автобус і використовувати укриття на місцевості;
повідомити про прийняте рішення керівництво навчального закладу;
при прибутті до укриття або найбільш безпечного місця на місцевості, організовано вивезти дітей з автобуса, звірити їх наявність зі списком і контролювати їх, в тому числі і стан їх самопочуття;
при отриманні сигналу «відбій повітряної тривоги» — організувати виведення дітей з укриття, посадити їх в автобус, звірити їх наявність за списком.

Водій має уникати зупинки біля потенційно небезпечних об’єктів по маршруту — наприклад, АЗС, складів і баз ПММ, силових електричних підстанцій, великих промислових об’єктів, залізничних станцій, військових частин, великих мостів, шляхопроводів тощо. 

Громади мають подбати про те, щоб заздалегідь визначити укриття та сховища, позначити їх і встановити покажчики руху до них. 

«Це рекомендації, а не остаточна інструкція, їх можна і треба вдосконалювати, залежно від потреб навчального закладу. Дякуємо Головному управлінні ДСНС України у Львівській області за те, що швидко зреагували на потреби освітян», — наголосила депутатка.