«Натхненні Пінзелем». У Львівській національній опері презентують конкурс скульптур

«Натхненні Пінзелем». У Львівській національній опері презентують конкурс скульптур

04.06.2019

У Львівській національній опері сьогодні, 4 червня, відбудеться презентація конкурсу скульптур «Натхненні Пінзелем». Конкурс триватиме декілька місяців, а скульптуру-переможця планують виготувати в повний зріст і подарувати місту.

У ньому беруть участь Іван Самотос, Петро Старух, Віктор Проданчук, Володимир Цісарик, Павло Бондар, Ярослав Костко, Володимир Семків, Тарас Данилюк, Василь Бабій.

Додамо, що презентація конкурсу розпочнеться о 20:00 год.

У цей же вечір у дзеркальній залі артисти балету Львівської національної опери подарують насолоду від унікальної вистави «ЛЮДИНА, або Містерія Майстра Пінзеля». Балет створений як візія про видатного Майстра, що певний час жив і творив у Львові. Для його творів характерна велика емоційність і динаміка, надання створеним формам життєвих рис. Вистава об’єднає живу пластику балету і пластику скульптур.

Довідково:

Конкурс «Натхненні Пінзелем» у рамках проекту «Під Зорею Пінзеля», створеного в 2017 році, ставить перед собою благородну мету – популяризувати творчість  геніального українського  скульптора XVIII ст. Іоана Георгія Пінзеля.

Цей видатний митець епохи бароко, що творив на теренах Галичини, тривалий час був забутий. Його відкрив і врятував від забуття директор Львівської галереї мистецтв, Герой України, мистецтвознавець Борис Григорович Возницький. Він ініціював створення Музею Пінзеля у Львові, а згодом – експонування його творів у Франції. У 2012 р. не тільки весь Париж, а його мільйонні туристи побачили виставку «Іоан Георгій Пінзель. Скульптор бароко в Україні», яка на високому рівні репрезентувала мистецьку Україну й підкорила відвідувачів Лувру.

Незважаючи на гучний тріумф виставки  та попри існування  Музею Пінзеля  в центрі Львова, багато жителів нашого міста незнайомі  зі скульптурами Майстра, а деякі навіть ніколи не чули його імені.

Завдяки своїй оригінальній багатогранній концепції, проект «Під Зорею Пінзеля» – через музику відомих музикантів, колекцію одягу « Пінзель. Львів. Бароко», картини і скульптури сучасних митців, книги і альбоми, конференції, вистави в театрі, конкурс льодових скульптур, покази моди, створення новорічних іграшок, які прикрашали ялинку в Палаці Потоцьких; виставки, фільм «Тайна Пінзеля. Від Бучача до Лувру», відеоролик «The Pinzel under Star» для презентації України на світовому конкурсі і різдвяний  проморолик « Львів. Бароко. Різдво»; залучення й ознайомлення з проектом дитячої аудиторії, публікацій у періодичних виданнях; телепрограми й інтерв’ю, підтримку  журналістів – до постаті геніального скульптора вдалося не лише привернути увагу багатьох людей, а й  ознайомити їх  із творчістю Майстра.