Обласні депутати виділили гроші на реставрацію Архикатедрального Собору Святого Юра

Обласні депутати виділили гроші на реставрацію Архикатедрального Собору Святого Юра

30.09.2021

На реставрацію та реабілітацію (ревалоризацію) об’єктів комплексу Архикатедрального Собору Святого Юра у Львові з бюджету Львівської області виділено 14 780 тис. грн. Відповідне рішення ухвалили депутати обласної ради сьогодні, 30 вересня, в межах внесення змін в Програму соціально-економічного розвитку Львівщини.

За ці гроші планують впорядкувати територію подвір’я, реставрувати дзвіницю, браму та гаражі, завершити реставрацію Митрополичих палат, влаштувати об’їзд північного і західного корпусів капітули.

Собор Святого Юра у Львові є пам’яткою архітектури національного значення XVIII ст. З 1998 року Собор разом із Ансамблем історичного центру Львова належить до Світової спадщини ЮНЕСКО. Власне собор є частиною комплексу: барокового собору (1745–1770) з дзвіницею (дзвін з 1341), рококової з класицистичними портиками митрополичої палати (1761–1762), будинків капітули, тераси з двораменними сходами, ажурної огорожі довкола соборового подвір'я з двома брамами в подвір'ї (1771) та мурів, що обводять капітульні будинки і митрополичі сади (1772).