Підхід до збереження архітектурної спадщини має бути комплексним - Іван Щурко

Підхід до збереження архітектурної спадщини має бути комплексним - Іван  Щурко

12.01.2021

Про це йшлося під час засідання комісії культурої спадщини та туризму Львівської обласної ради сьогодні, 12 січня.

«Саме такий підхід мав би допомогти сукупно працювати з об’єктами, адже, окрім реставрації, слід займатися й промоцією, вибудовувати співпрацю із турагентствами та, насамперед, із місцевими громадами. Не можна відреставрувати церкву та забути про неї, пам’яткою потрібно опікуватися постійно», - зазначив голова комісії Іван Щурко.

Як повідомив Іван Щурко, сьогодні комісія заслухала звіти епартаменту архітектури та містобудування та управління туризму та курортів Львівської ОДА за 2018-2020 роки.

Виокремили багато проблем, серед яких:
-    відсутність чіткого переліку об'єктів, реставраційні роботи на яких завершено чи планується завершити у 2021 році, а також ефективної оцінки якості виконаних робіт;
-    є багато великих і складних об'єктів, які вимагають фінансового і технологічного планування робіт на кілька років, зокрема замок у Поморянах чи руїни палацу у Тартакові. Такого планування Департамент, на жаль, не має;
-    недостатня кількість фахових підрядників для виконання реставраційних робіт, які відповідають ліцензійним умовам;
-    нерівномірна увага до розвитку туристичного потенціалу та популяризації об’єктів історико-архітектурної спадщини в окремих районах області;
-    потреба розробки чіткого алгоритму співфінансування реставрації з боку громад, виходячи з індексу податкоспроможності самої ОТГ. Тобто, багатші громади мали б дофінансовувати роботи на більшу суму, ніж бідніші;

Також, за його словами,  варто, аби управлінці в своїх планах прогнозували, як вплинуть конкретні капіталовкладення у сфері збереження спадщини і розвитку туризму на економіку, культуру, інфраструктуру чи інші галузі в громадах та області загалом. Комісія пропонує обов'язково відображати прогнозовану оцінку такого впливу в обласній програмі та звітах.

У рамках обговорення проєкту програм на 2021-2025 роки було запропоновано також окремі ініціативи для інвентаризації об’єктів української культурної спадщини за кордоном, зокрема у Польщі, її збереження та відновлення.

Окремої уваги потребує відновлення ефективних пам’яткоохоронних структур в області, зокрема на рівні територіальних громад в умовах нового адмінтерустрою.

Програми та проєкти співпраці з громадами мають бути спрямовані також на те, аби підвищувати розуміння потенціалу та цінності історико-культурної спадщини, а також забезпечувати належний догляд за пам’ятками.