Регіональний ландшафтний парк «Стільське Горбогір’я» збільшили на 251,82 га

Регіональний ландшафтний парк «Стільське Горбогір’я» збільшили на 251,82 га

13.03.2019

Депутати облради 12 березня підтримали проект зміни меж і площі регіонального ландшафтного парку «Стільське Горбогір’я».

Науково-дослідні роботи з обґрунтування проекту розширення парку проводилися науковцями Львівського Національного університету ім. І. Франка, Інституту екології Карпат НАН України, Національного лісотехнічного університету України з залученням фахівців інших наукових і проектних установ.

Ініціатором щодо розширення регіонального ландшафтного парку «Стільське горбогір’я” у 2016 році виступила громада села Устя Дроговизької сільської ради.
З метою збереження лучних, болотних і старичних унікальних комплексів р. Дністер та її приток Щирки, Зубри і Нежухівки до складу регіонального ландшафтного парку «Стільське горбогір’я” включено земельні ділянки загальною площею 228,18 га у межах Дороговизької сільської ради.

Також за ініціативою лісівників до складу парку увійшли вікові насадження у кварталі 86 Ілівського лісництва державного підприємства «Стрийське лісове господарство» (вік 74-114 років), представлені головними лісоутворюючими породами (бук, ясен, дуб звичайний, граб, береза, осика) і частково наближені до складу корінних деревостанів. У складі насаджень виявлено особини берези темної (Betula obscura), яка включена до Червоної книги України.

Усі лісові фітоценози за своїми лісівничо-екологічними характеристиками представляють значну наукову та природоохоронну цінність.