Сьогодні у Львові вручили диплом «Doctor Honoris Causa» Президенту Ради ЄС Дональду Туску

Сьогодні у Львові вручили диплом «Doctor Honoris Causa» Президенту Ради ЄС Дональду Туску

20.02.2019

 

У середу, 20 лютого, у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулось урочисте засідання Вченої ради. У межах засідання Президент Ради ЄС Дональд Туск отримав диплом «Почесний доктор (Doctor Honoris Causa)» Львівського національного університету імені Івана Франка.
Диплом Президенту Ради ЄС вручив ректор ЛНУ Володимир Мельник.

«Щойно вперше в стінах університету прозвучав офіційний Гімн Євросоюзу разом із Гімном України. Символічно, що це відбувається у 5-ту річницю трагічних подій революції, учасниками якої є і наші студенти. Вони заплатили життям за утвердження європейських цінностей в українському суспільстві. І не менш символічно, що на Вченій раді ми присвоїли звання великому другові українців, послідовнику і прихильнику євроінтеграційних прагнень України, Дональду Туску», - зазначив Володимир Мельник.

В свою чергу Дональд Туск виголосив «послання до вух і сердець моїх спільних друзів». 
«Я є вчителем історії, але з досвіду знаю, що життя дає набагато цікавіші уроки, ніж вчителі. Наші міста Львів і Гданськ дали нам уроки солідарності і поєднання. Солідарність та підтримка – сильніша від озброєної до зубів імперії. Це принцип єдиний для всіх, він єднає людей. Як сказав Ян Павло ІІ, в Гданську, солідарність – це завжди один в іншому, а не один проти іншого. Це найкращий антидот на роз’єднання, і реальна альтернатива для політики «за власні інтереси». Політики, які визнають політику сили відкидають солідарність. Але солідарність можна полюбити, тому що любов сильніша від страху», –  зазначив Дональд Туск.
Також в межах візиту Голова Європейської Ради відвідав музей історії Франкового університету.

Зазначимо, що розпочався візит Голови Європейської Ради Дональда Туска 19 лютого та завершиться сьогодні.
 
Довідково:
Нonoris causa — латинський вислів, який додається до назви наукового ступеня або вченого звання, якщо його присуджено без захисту та всіх інших формальностей у випадку безсумнівної, очевидної значимості номінанта, навіть і за відсутності відповідного ступеня освіти. Те ж саме, що й «почесний». Наприклад, професор honoris causa, доктор наук honoris causa тощо. Звичайно присуджується вченими радами університетів, академій, інститутів видатним науковцям та діячам на знак особливої честі та визнання внеску номінованого в науку, його заслуг перед галуззю, до якої причетний даний заклад.
Окрім університетів, ступінь (чи звання) почесного доктора може бути присуджено науковими товариствами та академіями наук.