У Львівському перинатальному центрі  діагностуватимуть рідкісні захворювання малюків з 7 областей України

У Львівському перинатальному центрі  діагностуватимуть рідкісні захворювання малюків з 7 областей України

09.02.2022

У комунальному закладі Львівської обласної ради «Львівський обласний клінічний перинатальний центр» функціонуватиме Регіональний центр неонатального скринінгу. Тут проводитимуть комплексне обстеження та виявлятимуть спадкові, а також вроджені захворювання у новонароджених з Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Волинської, Хмельницької, Чернівецької, Тернопільської областей. Обстеження малюків проводитимуть з метою ранньої діагностики рідкісних захворювань. Як відомо, для ефективного лікування більшість рідкісних хвороб треба виявляти впродовж перших 10 днів життя дитини. Перелік установ у яких запрацюють центри неонатального скринінгу затверджено Міністерством охорони здоров’я України.

За словами директорки Львівського обласного клінічного перинатального центру Марії Малачинської, рання діагностика сприятиме вчасному виявленню недуг у дітей та підбору ефективного лікування. Цей проєкт дуже важливий для  Львівщини, адже досі безплатно можна було діагностувати лише 4 захворювання. Відтак, новостворений центр значно розширить можливості допомоги дітям та їхнім родинам.

«Нам вдалося успішно презентувати  можливості та команду фахівців Львівщини, які готові долучитися до створення нової системи неонатального масового скринінгу в Україні. Сьогодні уже проводимо підготовчі роботи, консультації, очікуємо надходження обладнання, готуємося до контрактування з Національною службою здоров'я України», - розповіла Марія Малачинська.

В рамках пакету Національної служби здоров’я України безплатно діагностуватимуть понад 20 захворювань. Медики обласного клінічного перинатального центру уже провели робочі зустрічі з колегами з Інституту спадкової патології НАМН України та Медико-генетичного центру  у Львові.

Порядок проведення неонатального скринінгу новонароджених, затверджений Міністерством охорони здоров’я України у жовтні 2021 року. Регіональні центри неонатального скринінгу організовують проведення дослідження отриманих зразків крові новонароджених з визначених регіонів, контролюють дотримання процедури взяття та своєчасного відправлення зразків крові пологовими стаціонарами, вносять інформацію про результати скринінгу до медичної або лабораторної інформаційної системи, надають письмову інформацію про позитивні результати скринінгу.

Довідково: у країнах Європейського Союзу новонароджених перевіряють вже на 40 орфанних хвороб, у США – більше ніж на 60.