У Львові вшанували пам`ять автора музики Гімну України о.Михайла Вербицького

У Львові вшанували пам`ять автора музики Гімну України о.Михайла Вербицького

04.03.2021

У четвер, 4 березня, у Львові відбулися заходи з нагоди вшанування пам’яті отця Михайла Вербицького.

Керівництво області спільно з громадськістю поклали квіти до пам’ятника видатному композитору, опісля відбулося виконання Гімну України. 

"4 березня виповнюється 206 років від дня народження отця Михайла Вербицького. Його називають творцем хорового стилю та символом національного відродження Галичини. Творчий спадок композитора складається з 12 оркестрових рапсодій, 8 симфонічних увертюр, трьох хорів, двох полонезів, музики до близько двох десятків драматичних вистав, 40 церковних композицій.

Найвидатніший його твір «Ще не вмерла Україна» лунав під час підписання Акту Злуки українських земель, у 1939 році його затверджено гімном Карпатської України, а з 1992 року він став офіційно державним символом Незалежної України", - зазначила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

Довідка:
Михайло Михайлович Вербицький — український композитор, хоровий диригент, священик УГКЦ, громадський діяч, автор музики Державного гімну України «Ще не вмерла Україна». Народився 4 березня 1815 року в с. Явірник Руський, неподалік Перемишля (зараз — Польща), у сім’ї священика. В останні роки життя композитор займався педагогічною діяльністю, писав статті, творив музику. Згодом, у 1856 році, він став парохом церкви у селі Млини неподалік Перемишля, де проживав до смерті — 7 грудня 1870 року.

Перше виконання твору «Ще не вмерла Україна» як Гімну відбулося 10 березня 1865 року у Перемишлі, як завершальний номер концерту, присвячений Тарасові Шевченку.

27 грудня 2015 року, у рік 200-річчя від дня народження композитора у Львові відкрили та освятили пам’ятник о. Михайлові Вербицькому. Монумент встановили на розі вулиць Бандери — Чупринки — Вербицького з ініціативи Товариства «Надсяння». Авторами пам’ятника є Володимир і Андрій Сухорські.