У Волі Якубовій урочисто відкрили музей-оселю Андрія Мельника

У Волі Якубовій урочисто відкрили музей-оселю Андрія Мельника

23.12.2020

Сьогодні, 23 грудня, в селі Воля Якубова на Дрогобиччині відкрили музей-садибу полковника, провідника українського національно-визвольного руху Андрія Мельника з нагоди 130-ї річниці з дня його народження. Музей облаштували у старій хаті (початку ХХ ст.), в якій колись проживали родичі Андрія Мельника.

Участь в урочистостях взяла голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

«Андрій Мельник – це людина, яка силою духу, переконання, патріотизму запалювала і продовжує запалювати серця українців. Сьогодні, у час непростих викликів, він надихає нас захищати українську землю.

Переконана, що музей Андрія Мельника буде ще одним форпостом українства як для громади Львівщини, так і для всієї України.

Наше завдання, як нащадків великих українців, підхоплювати їхню справу і нести її в світ», - наголосила вона у вітальному слові.

У музеї одна з кімнат збереглася в автентичному стані – з глиняною підлогою. Тут зібрали речі побутового вжитку, господарські інструменти, які використовувались сільськими майстрами в той час. Деякі з них належали родичам полковника.

Інша частина оселі присвячена безпосередньо життю Андрія Мельника та його участі в національно-визвольному русі.

Додамо, що облаштував музей місцевий меценат Лев Грицак. Збір експонатів та облаштування інтер’єру оселі тривав кілька років.

Довідково:

Львівська обласна рада 24 грудня 2019 року своїми рішеннями проголосила 2020 рік на Львівщині Роком Андрія Мельника. Рішення ухвалено з нагоди відзначення у 2020 році 130-річчя з дня народження видатного військового та політичного діяча, полковника армії Української Народної Республіки, лідера та голови Проводу ОУН, в’язня німецьких концтаборів Андрія Мельника.

Андрій Атанасович Мельник (12 грудня 1890, Воля Якубова, Дрогобицький повіт, Королівство Галичини та Володимирії, Австро-Угорщина — 1 листопада 1964, Кельн, ФРН) – український державний, військовий, та політичний діяч. Голова Проводу Українських Націоналістів, другий голова ОУН. Один з найближчих соратників Полковника Євгена Коновальця.

Один з організаторів Січових Стрільців, Української Військової Організації, Українського Національного Комітету, Української Національної Ради. Ініціатор створення та ідеолог Світового Конгресу Вільних Українців.

Багатолітній в'язень польських тюрем, в'язень німецького концтабору Заксенгаузен.

Послідовний прихильник відновлення незалежності Української Держави, на всіх її етнічних землях. Борець за незалежність України у ХХ сторіччі.