У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі провели ретрансплантацію нирки підлітку

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі провели ретрансплантацію нирки підлітку

05.07.2022

У комунальному закладі Львівської обласної ради «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр» провели ретрансплантацію нирки 14-річній дитині. Підліток, якому провели повторну пересадку нирки, почуває себе добре і готується до виписки. Це перша успішна ретрансплантація нирки дитині на Львівщині.

Михайло із Кривого Рогу уже вдруге на операційному столі з приводу пересадки нирки. Вперше донором для сина, якому тоді було лише 1,5 року, став батько. Зараз свою нирку синові віддала мати: батькова через 12,5 років перестала нормально працювати.

На початку червня хлопця евакуаційним потягом доправили з лікарні Дніпра і він перебував на лікуванні у Львові.

«Ми стабілізували стан пацієнта, провели додаткові обстеження і після численних консультацій з трансплантологами підготували його до повторної родинної трансплантації – мама виявилась ідеальним донором для сина», - розповів лікар-нефролог Роман Андруневич.

До команди лікарів, які проводили пересадку, увійшли фахівці Центру і Львівської обласної клінічної лікарні. Складне оперативне втручання тривало 5 годин – разом із забором органу і його пересадкою.

Через 6 днів після операції лікарі відзначають позитивну динаміку у стані пацієнта: усі важливі показники у межах вікової норми. Мама Михайла, яка знаходиться під наглядом лікарів Центру, також почуває себе добре.

Довідково:

Першу трансплантацію нирки у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі провели у квітні 2021 року. На сьогодні фахівці виконали 4 успішних трансплантації: три родинних і 1 неродинну. У серпні 2021 року Центр включено в пілотний проєкт з трансплантації, що дозволило проводити операції з пересадки органів дітям безкоштовно. Усі медичні послуги оплачують за рахунок державних, обласних програм та коштів благодійних фондів.

У Центрі доступна постановка у «Лист очікування» для усіх, хто потребує транасплантації. Зараз у переліку 15 реципієнтів з Львівської, Івано-Франківської, Рівненської, Київської областей. Щоб потрапити у лист очікування, потрібно звернутись до фахівців лікарні.