Упродовж червня – липня громади Львівського району повністю очистяться від радянського непотребу

Упродовж червня – липня громади Львівського району повністю очистяться від радянського непотребу

02.06.2023

Наскільки швидко на Львівщині завершиться процес декомунізації, настільки швидко він завершиться по всій Україні. На цьому наголосив учасник обласної робочої групи з питань декомунізації, військовослужбовець ЗСУ Антон Петрівський під час засідання робочої групи з питань декомунізації за участю громад Львівського району.

«Радянська і російська армія – це тотожні поняття. Є великою трагедією те, що українці брали участь у війні в складі окупаційної радянської армії, але це не означає, що ми не повинні демонтувати пам’ятники радянським солдатам. Адже вони встановлювалися не для того, аби вшанувати українців, а щоб увічнити радянського солдата.

Ми не хочемо, щоб українці асоціювалися в світі з окупаційною радянською армією, тому дуже важливо позбутися цих «совєтських» маркерів і переосмислити роль українців у Другій світовій війні», - наголосив Антон Петрівський.

Як зауважив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, загалом у Львівському районі станом на 31 травня демонтовано 13 радянських об’єктів, чекають своєї неминучої долі – 38.

«Громади Львівського району під час наради задекларували готовність повністю очистити свої території від радянського непотребу упродовж червня – липня.

Дякую свідомим громадам за важливу активну роботу. Але зупинятися не слід, адже зараз в області залишається ще щонайменше 190 радянських памʼятників», - наголосив Юрій Холод. 

Представник робочої групи, депутат Львівської обласної ради Захар Миляник попросив громади області повторно перевірити свої території на наявність радянських пам’ятників.

«Щоб не сталося так, що ми оголосимо про цілковиту декомунізацію області, а потім десь щось радянське ще знайдеться.

Також прошу громади робити для історії фотофіксацію радянських пам’ятників до і після демонтажу», - зауважив Захар Миляник.

Демонтаж пам'ятників-символів радянського режиму відбувається на підставі рішення Львівської обласної ради від 20 вересня 2022 року про завершення декомунізації та деколонізації на території Львівської області та розпорядження начальника Львівської ОВА. Документи рекомендують територіальним громадам демонтувати усі пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіали, які символізують тоталітарний окупаційний режим.

Процесом декомунізації в області займається робоча група з питань декомунізації області, до якої входять депутати обласної ради, громадські діячі, історики, військові та ветерани, управлінці ОВА.