Уряд погодив зміни, які розблокують використання кредиту від Республіки Польща

Уряд погодив зміни, які розблокують використання кредиту від Республіки Польща

30.04.2020

Україна отримає дешеві фінансові ресурси для розбудови прикордонної дорожньої інфраструктури та облаштування пунктів пропуску українсько-польського кордону. 29 квітня Уряд погодив внесення змін до Податкового та Митного кодексів України, які розблокують використання кредиту 100 млн євро від Республіки Польща. Кошти залучаються під 0,15% річних на 30 років.

Кредитний договір між Урядами України та Республіки Польща набрав чинності ще в квітні 2016 року, проте через складнощі з виконанням польськими підприємствами контрактів, замовниками за якими є Укравтодор, Служби автомобільних доріг у Львівській та Волинській областях, Державна фіскальна служба (правонаступник – Державна митна служба), зокрема, із ввезенням і закупівлею на території України необхідних товарів, вибірка кредиту склала лише 5,8 млн євро.

Погоджені зміни уточнюють перелік операцій, товарів, що звільняються від оподаткування податками, сплати митних платежів на території України в рамках реалізації відповідного договору між Урядами двох країн.

У рамках договору, Укравтодор отримає 68 млн євро (розбудова дорожньої інфраструктури на підходах до 6 пунктів пропуску на українсько-польському державному кордоні), ДМС - 25 млн євро (облаштування п/п «Шегині», «Краківець», «Рава-Руська»), АДПСУ – 7 млн євро (реконструкція 7 відділів прикордонної служби).

(За матеріалами Міністерства фінансів України)