В оновленій Стратегії розвитку Львівщини врахують умови воєнного та повоєнного періоду

В оновленій Стратегії розвитку Львівщини врахують умови воєнного та повоєнного періоду

24.01.2023

В актуалізованій Стратегії розвитку Львівської області на період 2021-2027 років та плані заходів з її реалізації у 2024-2027 роках маємо зосередитися на галузі охорони здоров’я, допомозі внутрішньо переміщеним особам, наданні психологічної і терапевтичної підтримки воїнам.

На цьому сьогодні, 24 січня, наголосив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод під час розширеного засідання керівного комітету з напрацювання змін до чинного стратегічного документа.

«Надалі працюватимемо над економікою, зокрема створенням конкурентних і комфортних умов для ведення бізнесу в громадах. Оскільки це дозволить створювати нові робочі місця і наповнювати місцеві бюджети.

На жаль, ми не знаємо сьогодні дати закінчення війни. Однак це не означає, що розвиток нашої області має зупинитися. А для цього, зокрема, дуже важливо спільно працювати над оптимізацією видатків бюджету Львівщини і над пріоритетними напрямками розвитку області», - зауважив Юрій Холод.

За словами директора департаменту економічної політики Львівської ОВА Степана Куйбіди, необхідність актуалізації Стратегії розвитку Львівської області зумовлена тим, що потрібно врахувати умови воєнного та повоєнного періоду.

«Основна наша мета – визначити наскільки фактор війни, а перед цим коронавірусу, вплинули на регіональний розвиток та можливість досягнення стратегічних цілей регіону в довгостроковій перспективі», – підкреслив Степан Куйбіда.

Голова постійної комісії з питань діяльності агропромислового комплексу, підприємництва та інвестицій Львівської обласної ради Юрій Раделицький, акцентував, що через війну необхідно внести зміни до чинної Стратегії розвитку області, бо це добробут людей, надходження коштів у громади і область.

«Нам потрібно рухатися в ногу з часом і переорієнтувати документ, враховуючи реалії сьогодення.

Нагадаю, що Львівська обласна рада вже напрацювала Концепцію адаптації базових галузей економіки до умов воєнного стану та на післявоєнний період. Ці пропозиції будемо пропонувати врахувати у процесі актуалізації Стратегії розвитку Львівської області на період 2021-2027 років.

Наша тилова область має продовжувати розвиватися», - наголосив Юрій Раделицький.

За словами керівника Львівського регіонального офісу Проєкту USAID «Говерла» Олександра Волошинського, основа розвитку громад – це розробка стратегій та інших планувальних документів, які слугуватимуть економічному зростанню, зокрема у післявоєнний період.

«Проєкт «Говерда» працює з сімома областями України. Але Львівщина є тією областю, з якою ми працюємо найбільше і з якої розпочинаються всі наші ініціативи, що потім поширюються на інші регіони. Напрацювання оновленої обласної стратегії розвитку також стартує з Львівщини», - сказав Олександр Волошинський.

Представники місцевого самоврядування, виконавчої гілки влади, науковці, спільно з проєктом USAID «Говерла» до кінця вересня напрацюють спільне розуміння пріоритетів і напрямків розвитку, визначать точки економічного зростання та збалансування інтересів Львівщини, що стануть стартовою сходинкою для розвитку і будуть враховані при розробці Плану заходів із реалізації Стратегії розвитку на 2024-2027 роки.