Завтра стартує Всеукраїнський онлайн-марафон "Час жіночого лідерства"

Завтра стартує Всеукраїнський онлайн-марафон "Час жіночого лідерства"

04.03.2021

У п’ятницю, 5 березня, в Україні відбудеться Всеукраїнський онлайн-марафон "Час жіночого лідерства" 

До участі запрошені народні депутатки, депутатки місцевих рад, міністерки, експертки. Марафон об’єднає лідерок із усіх областей України. Він триватиме безперервно з 10:00 до 18:00.

Організатори: Громадська експертна рада при МФО “Рівні можливості” спільно з Інститутом розвитку регіональної преси, за інформаційної підтримки платформи “Жінки - це 50% успіху України” та “Повага. Кампанії проти сексизму в медіа і політиці”. 
У Львові до Марафону доєднаються учасниці круглого столу ініційованого ГО Центр «Жіночі перспективи» - на тему «Жіноче лідерство: наближаючись до рівноправного майбутнього у світі, в часи пандемії» ( з 14:00 до 14:30 год.). 

Марафон претендуватиме на номінацію найдовшого безперервного онлайн-марафону щодо гендерної політики у Книзі рекордів України, — це буде дискусія щодо викликів, які стоять нині перед жінками-лідерками з усіх регіонів України. Перед учасницями стоять амбітні цілі: знайти відповіді на запитання, які переваги має жіноче лідерство під час кризи й чому воно так необхідне не лише Україні, а й усьому світові.

На вас чекають дискусії про: перспективи консолідації зусиль політикинь, громадянського суспільства та влади в боротьбі з гендерною дискримінацією та сексизмом пошук необхідних інструментів для захисту й реалізації політичних прав жінок розвиток і підтримку жіночого лідерського потенціалу.

Вже нині очевидно, що пандемія COVID-19 стала великим викликом, з яким зіштовхнувся весь світ. Вона призвела до багатотисячних людських втрат, наклала суттєві обмеження на соціально- культурне життя населення і кардинально змінила тренди глобальної економіки. 

Пандемія та карантинні обмеження по-різному вплинули на жінок та чоловіків. За будь-якої кризи страждають найнезахищеніші верстви населення. Жінки стали тими, хто найчастіше втрачали роботу, несли подвійний тягар обов’язків через догляд за дітьми з поєднанням хатніх обов’язків та віддаленою роботою, під час карантину жінки заробляли менше. 

Вони першими опинилися на передовій боротьби з COVID, адже становлять 82% працівників сфери охорони здоров’я України. 
Більшість працівників сфери обслуговування теж жінки, які під час найсуворішого етапу карантину наражалися на більший ризик зараження. 
Що ж стосується ухвалення рішень для захисту та боротьби з коронавірусом, то жінки здебільшого були усунуті від цього процесу. 

Як відомо, що вищий рівень влади, то менше там жінок. Нині в українському уряді лише три міністерки. Це ставить питання про легітимність ухвалених урядом рішень із запобігання та боротьби з коронавірусом. 

Загалом, жінки становлять лише 20% складу комітетів з питань координації протидії поширенню пандемії COVID- 19. Вертикальна гендерна сегрегація відображена також на рівні медичних закладів у всій Україні: жінки — це персонал середньої ланки.

Важкі часи народжують справжніх лідерів, але лідерки — більш ефективні у кризові часи. Це показує досвід країн, яким вдалося впоралися зі спалахом COVID-19, зокрема Данії, Ефіопії, Ісландії, Німеччини, Нової Зеландії, Словаччини та Фінляндії, де на чолі урядів стоять жінки. Попри те, що Україна піднялася в Індексі гендерного розриву (Global Gender Gap Report) на шість сходинок і посіла 59-е місце, найгіршою є ситуація із забезпеченням політичних прав жінок. 

Нині в українському парламенті 21% жінок, що не відповідає європейським стандартам гендерної рівності. Незважаючи на значний крок у запровадженні механізмів позитивної дискримінації (40-відсоткові гендерні квоти у виборчому законодавстві) жінки, які прагнуть йти в політику, й досі стикаються із сексизмом та дискримінацією. 

Онлайн-марафон буде транслюватися на Facebook-сторінці Громадської експертної ради при МФО "Рівні можливості" і на YouTube “Жінки - це 50% успіху України”. 

З програмою можна ознайомитися тут