Заява Львівської обласної ради щодо внесення змін до Конституції України (про децентралізацію влади)

Заява Львівської обласної ради щодо внесення змін до Конституції України (про децентралізацію влади)

26.12.2019

Львівська обласна рада у вівторок, 24 грудня, прийняла заяву щодо внесення змін до Конституції України (про децентралізацію влади).

Подаємо повний текст документа:

«На сайті Верховної Ради України оприлюднили текст законопроєкту “Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)”, внесений Президентом України Володимиром Зеленським.

Вбачаємо в децентралізації, записаній у назві проєкту закону, абсолютну концентрацію президентської влади. Президент фактично бере під контроль усі місцеві ради. Через своїх префектів, а простіше сказати –«смотрящих», контролює всю їхню діяльність, за потреби  розпускає ради, знімає з посад міських голів чи тримає їх «на гачку». У самих рад забрано можливість висловити недовіру префекту (раніше президент був зобов'язаний звільняти голову державної адміністрації, якщо за це голосувало 2/3 депутатів).

Замість «неможливості федералізації», оголошеної на брифінгу в Парижі,– її реальне виконання в найближчі місяці. І це найнебезпечніше в цьому законі.

Парламент отримує повноваження визначати «правовий статус адміністративно-територіальних одиниць» (читай – давати особливий статус Донбасу), до того ж голосуванням простою більшістю (226 голосів), а не конституційною (300 голосів).

Верховна Рада отримує право збільшувати або зменшувати області. Тож не виключено, що вже невдовзі підконтрольні Україні частини Донеччини і Луганщини можуть приєднати до суміжних з ними областей, а підконтрольні Російській Федерації «ЛНР» і «ДНР» – перетворити у Донецьку й Луганську області із передбаченим вище «особливим статусом».

Ми, депутати  Львівської обласної ради, закликаємо:

-не допустити поспішного голосування за законопроект №2598;

-провести широкі дискусії та професійні консультації для напрацювання спільних пропозицій до проєкту конституційних змін щодо децентралізації з урахуванням думки лідерів  місцевого самоврядування та експертів.

Звертаємося до Президента України Володимира Зеленського з проханням відкликати проєкт Закону №2598, ініціювати створення відкритого майданчика, де всі зацікавлені сторони  зможуть висловити аргументовані позиції з метою спільного доопрацювання проєкту змін до Конституції України щодо децентралізації та приведення його у відповідність до демократичних цінностей, які ми усі поділяємо», - йдеться у тексті заяви.

Прийнято на ХХІІІ черговій сесії Львівської обласної ради VII скликання 24 грудня 2019 року.