150-ліття Hаукового товариства ім. Шевченка: у Львові презентували виставку музейних та приватних колекцій «Нація. Мистецтво. Наука»

150-ліття Hаукового товариства ім. Шевченка: у Львові презентували виставку музейних та приватних колекцій «Нація. Мистецтво. Наука»

13.12.2023

До 150-ліття Hаукового товариства ім. Шевченка у Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького сьогодні, 13 грудня, відкрили виставку унікальних музейних та приватних колекцій фонду Наукового товариства імені Тараса Шевченка «Нація. Мистецтво. Наука».

«У 1940 році радянська влада ліквідувала Наукове товариство ім. Шевченка, а музейну збірку розформувала, передавши до Національного музею у Львові (НМЛ), Музею етнографії та художнього промислу (МЕХП) та ін.

Тож на ювілейній виставці представлені експонати, які зібрали ентузіасти НТШ і зберегли львівські музейники.

Крім того, продемонстровано вибрані твори з приватних колекцій та збірку мистецьких видань Інституту колекціонерства українських мистецьких пам’яток при НТШ.

У різний час і за різних обставин збережена спадщина виконує своє покликання – берегти нашу ідентичність, плекати українську культуру та підтримувати науку», - розповіли в музеї.

«Hаукове товариство ім. Шевченка – це не тільки наука, а й мистецтвознавство. Його представники у часи репресій збирали по краплинах, ризикуючи життям, зразки мистецтва, щоб передати їх нащадкам. І сьогодні, у час війни, це дуже актуально, адже окупанти нищать українську історичну спадщину на сході України», - підкреслила заступник голови комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради Соломія Риботицька.

Виставка розгорнута у головній будівлі НМЛ та триватиме до 18 лютого 2024 року.

Наукове товариство імені Шевченка – всесвітня українська академічна організація, багатопрофільна академія наук українського народу. Рушійна сила формування та розвитку української науки кінця ХІХ — першої половини XX ст.