24 березня - Всесвітній День боротьби з туберкульозом

24 березня - Всесвітній День боротьби з туберкульозом

24.03.2021

Колектив комунального закладу Львівської обласної ради Центр легеневого здоров'я звертає увагу, що туберкульоз може торкнутися кожного, незалежно від соціального статусу і рівня статку. Ця недуга й досі залишається серйозною загрозою для суспільства та викликом для фтизіатричної спільноти. Відтак, важлива обізнаність стосовно цієї хвороби та обережність щодо туберкульозу у населення.

Туберкульоз – це інфекційна бактеріальна хвороба, що викликається мікобактерією туберкульозу, яка найбільш часто вражає легені.

Хвороба передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом.

Більшість хворих на чутливі форми туберкульозу можна вилікувати при проведенні шестимісячного курсу антибіотиків, у той час, як важкі форми вимагають тривалого лікування до 20 місяців і довше.

Щороку протягом попередніх років в Україні реєстрували близько 30 тисяч нових випадків захворювання на туберкульоз.

Втім, пандемія коронавірусу внесла свої корективи у роботу по боротьбі з туберкульозом. Через карантинні обмеження люди стали менше зверталися до медустанов, рідше обстежуватися, відтак, виявлення випадків туберкульозу суттєво скоротилося.

Станом на сьогодні, за попередніми даними, у Львівській області від початку року виявлено:випадків чутливого туберкульозу - 327, лікарськостійкого туберкульозу - 83. На стаціонарному лікуванні у закладі перебуває 155 осіб, на амбулаторному етапі лікування - 595 хворих на туберкульоз.

Сьогодні, 24 березня - Всесвітній день боротьби із туберкульозом. Тема цьогорічного дня боротьби: «Годинник цокає» як нагадування про те, що у світу не вистачає часу, аби виконати зобов'язання щодо викорінення туберкульозу.

Головним завданням Центру легеневого здоров'я є надання спеціалізованої допомоги хворим із туберкульозом. Лікарі закликають усіх бути пильними до власного здоров'я і при перших же симптомах (кашель, що триває понад 2-3 тижні; рясне потовиділення вночі; слабкість; безпричинна втрата ваги; підвищення температури тіла до 37 і більше градусів без видимої на те причини, що триває понад тиждень) негайно звертатися за медичною допомогою.

При вчасному виявленні та грамотному лікуванні, туберкульоз - виліковний!

Будьте на сторожі свого здоров’я та здоров’я свої дітей та близьких!

Адреса Центру легеневого здоров'я: м. Львів, вул. Зелена, 477