Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії гастролює у США

Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії гастролює у США

24.01.2023

Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії, який цього сезону відзначає своє 120-ліття, вирушив у гастрольний тур Сполученими Штатами Америки. 

Триватиме він впродовж двох місяців. Заплановано 37 подій у 20 штатах Америки, у залах, які розраховані на понад дві тисячі глядачів. 

Вже відбулися концерти у Веро-Біч, Дейтона-Біч, Маямі, Форт Майерс, Сент-Августин, Сарасота, Ейвон Парк (штат Флорида), також виступи побачили Опеліка (штат Алабама), Ньюберрі (штат Південна Кароліна) та Афіни.

«Ми радіємо, що маємо цю можливість – представляти український колектив американській публіці, розповідати та нагадувати про Україну. Здобувати новий досвід, знайомитися з новою публікою та підкорювати нові вершини. Це захопливо та надзвичайно відповідально водночас» — говорить Михайло Сосновський, директор Академічного симфонічного оркестру.

15 лютого відбудеться концерт у престижному Carnegie Hall, що у Нью–Йорку. Виступатиме Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії під батутою головного дириґента Теодора Кухара, спільно із відомими солістами Олегом Крисою (скрипка), Станіславом Христенком (фортепіано), Владиславою Лученко (скрипка), Соломією Івахів (скрипка), Оксаною Рапітою (фортепіано), Михайлом Сосновським (флейта), Андрієм Чайковським (скрипка). А у концертних програмах – кращі композиції світової музичної класики, серед них і твори українських композиторів Євгена Станковича, Мирослава Скорика. 

Завершиться тур 3 березня у штаті Айова.

Поїздка проходить у співпраці з Благодійним проєктом «Ми і світ/ WE&WORLD» в межах новоствореного мистецького проєкту «See & hear Ukraine/ Бачити і чути Україну».  

«Створений проєкт очікувано виконує свою важливу роль — говорить про Україну мовою музики та українського візуального мистецтва, показує нашу силу та відображає усе, що зараз переживає Україна. Світовій публіці про усе це надважливо нагадувати і давати зрозуміти.  Створений симбіоз, переконаний, продовжуватиме свою роль впродовж цих двох місяців чи то у Флориді, чи у інших запланованих залах, зокрема нью-йоркському Карнегі-Холі та Українському інституті», — зауважує Володимир Сивохіп, генеральний директор Львівської національної філармонії.

Завдяки партнерству – в межах гастрольного туру, світовій публіці буде представлено не лише найкращі зразки музичного мистецтва, а й українське сучасне візуальне мистецтво.