Депутати ініціюють зміни до Бюджетного кодексу щодо зарахування надходжень від адміністративних штрафів до місцевих бюджетів

Депутати ініціюють зміни до Бюджетного кодексу щодо зарахування надходжень від адміністративних штрафів до місцевих бюджетів

07.12.2021

Обласна рада підтримала звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо зарахування надходжень від адміністративних штрафів за порушення правил дорожнього руху до місцевих бюджетів.

«Одним із проблемних питань формування фінансових ресурсів місцевих бюджетів є те, що згідно з положеннями Бюджетного кодексу України, надходження від адміністративних штрафів за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, спрямовуються сьогодні виключно до державного бюджету України. Зокрема, 50 відсотків коштів ідуть до загального, а решта 50 відсотків – до спеціального фонду держбюджету.

Так, станом на 1 грудня 2021 року за результатами опрацювання подій, що надійшли з приладів стаціонарного контролю за порушення правил дорожнього руху, які встановлено у Львові та Львівській області, винесено близько 331 тис. постанов, з них приблизно сплачено 260 тис. постанов на суму близько 55 млн гривень.

Впровадження автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху за допомогою фото- та відеотехніки на територіях громад здійснюється за рахунок і місцевих бюджетів. Відповідно, громади, які долучаються власними коштами до впровадження відповідних систем та на території яких власне і скоюються правопорушення, мали б отримувати частину надходжень від штрафів за них.

Для вирішення зазначеної проблеми вважаємо за потрібне внести зміни до Бюджетного кодексу України в частині зарахування надходжень від адміністративних штрафів за порушення правил дорожнього руху до місцевих бюджетів. Такі зміни стимулюватимуть органи місцевого самоврядування встановлювати системи автоматичної фото-, відеофіксації порушень правил дорожнього руху, а також сприятимуть зниженню порушень правил дорожнього руху, зростанню безпеки на дорогах, а надходження від сплати адміністративних штрафів дадуть можливість територіальним громадам розширювати систему та покращувати інфраструктуру населених пунктів. Це, своєю чергою, сприятиме збалансуванню місцевих бюджетів шляхом збільшення додаткового джерела надходження, оскільки сьогодні склалась вкрай складна ситуація з виконанням місцевих бюджетів. Це дасть можливість частину цих коштів спрямувати на забезпечення заходів з охорони громадського порядку та профілактики порушень правил дорожнього руху на території громади.

Враховуючи зазначене, ми, депутати Львівської обласної ради, просимо  внести зміни до статті 64 Бюджетного кодексу України, визначивши, що 50 відсотків надходжень від адміністративних штрафів за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі в межах територіальної громади, зараховуються до бюджету розвитку відповідного місцевого бюджету», - сказано у тексті звернення.