Депутати вимагають передбачити кошти для виплати надбавок освітянам

Депутати вимагають передбачити кошти для виплати надбавок освітянам

27.01.2023

Комісія з питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради на своєму засіданні розглянула питання щодо розподілу обсягу освітньої субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на 2023 рік.

Через те, що з 1 квітня 2022 року було зменшено місцевим бюджетам на 10% освітню субвенцію з Державного бюджету, заклади освіти недоотримали частину надбавок та доплат, зокрема за складність, напруженість, за виконання особливо важливої роботи, за престижність праці.

Учора на засідання комісії прийшли педагогічні працівники КЗ ЛОР "Львівська спеціальна школа Марії Покрови І-ІІІ ступенів" та НРЦ «Довіра» з проханням передбачити відповідні виплати у 2023 році. Аналогічна ситуація з недоплатами склалася й в інших обласних установах.

Відтак депутати розглянули можливість "вирівняти" вчителів міста та області та передбачити їм необхідні виплати.

«Маємо зважати на специфіку роботи наших спеціалізованих закладів освіти для діток з різними нозологіями. Окрім того, саме наші освітяни взяли на себе основний удар, коли на Львівщину почали прибувати вимушені переселенці. А зараз навчають дітей, які тимчасово переїхали на Львівщину. Дуже прикро, що наші обласні заклади освіти мають нижчі надбавки, ніж вчителі у місті чи ТГ, які вирішили питання оплати вчителям зі своїх бюджетів», - зауважила секретар комісії Звенислава Мамчур. 

«Минулого року ми мали перевиконання обласного бюджету, тому ми вважаємо, що можна вишукати кошти для вчителів. Маємо сьогодні бути вдячними тим освітянам, які не виїхали за кордон, а залишилися тут і займаються нашими дітьми», - наголосила голова комісії Іванна Герус.

За її словами, до 15 лютого профільний департамент має подати уточнені показники та розрахувати фінансову потребу для  виплати надбавок у розмірі 20% та 30%. «Звертаємося до військової адміністрації ухвалити рішення та передбачити відповідні кошти з обласного бюджету для педпрацівників комунальних закладів освіти», - зазначила голова комісії. 

Зменшення фінансового ресурсу для освітян пов’язано із запровадженням військового стану в Україні.