Комісія обласної ради погодила перепрофілювання Бориславської санаторної школи на мистецький ліцей

Комісія обласної ради погодила перепрофілювання Бориславської санаторної школи на мистецький ліцей

13.01.2024

На засіданні постійної комісії з питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради 12 січня депутати розглянули питання фінансування Програми розвитку освіти Львівської області на 2021-2025 рік, видатків освітньої субвенції, закупівлі автобусів «Школярик» у поточному році, а також перепрофілювання Комунального закладу Львівської обласної ради «Бориславська санаторна школа».

Пропозицію перепрофілювати санаторну школу на мистецький ліцей озвучила директорка закладу Ольга Громик. Сьогодні у 12 з 73 територіальних громад Львівщини немає мистецьких закладів і закладів позашкілля. У Львові таких закладів є 20, що свідчить про інтерес мешканців до мистецької освіти. Досвід перепрофілювання санаторної школи у мистецький ліцей бориславці вивчали у Тернополі, де за рік роботи нового закладу кількість учнів зросла з 52 до 144.

«Біля Борислава відсутні мистецькі заклади і заклади позашкілля. У новому закладі ми можемо розвивати українську культуру та витісняти російськомовний контент. Є хороші фахівці, є можливості. Укладено меморандум про співпрацю з Дрогобицьким педагогічним університетом, що дасть можливість у перші роки забезпечити матеріальну базу нового закладу. Допоможуть нам і викладачі університету», – повідомила Ольга Громик.

Директор департаменту освіти і науки Львівської обласної військової адміністрації Олег Паска повідомив про результати переформатування двох санаторних шкіл на Львівщині у наукові ліцеї. Нові заклади активно працюють з закладами вищої освіти, профінансовано закупівлю нового обладнання. Окрім того, ліквідацію Бориславської школи не погодило і Міністерство освіти.

Підтримав перепрофілювання виконувач обов’язків керівника Управління майном спільної власності облради Андрій Білоус. Посадовець зазначив, що для Самбірського, Стрийського і Дрогобицького районів створення ліцею стане значним надбанням. Водночас мистецький заклад потребуватиме залучення фахівців відповідного профілю.

За участі представника департаменту фінансів члени комісії також обговорили питання фінансування майбутнього закладу. Директорка школи повідомила, що новий заклад не потребуватиме збільшення бюджету.

Члени комісії підтримали ідею перепрофілювання школи у мистецький ліцей.

«Мистецький ліцей у Бориславі – це результат тривалої спільної роботи директорки нині діючої санаторної школи, директора та працівників департаменту освіти і науки і нас, обласних депутатів, членів комісії освіти, науки та інновацій. Тішить, що поїхавши у Борислав і подивившись школи, ми зійшлися на думці, що не можемо просто закрити школу. Чудова локація, збережені корпуси, комфортні умови, лікувальні можливості і потреба для громад цих територій мистецького освітнього закладу. Очевидно, у час війни нам бракує фінансів, але якщо не розвивати талантів наших дітей, не вірити в їхнє майбутнє і в майбутнє цієї країни, то за що ми воюємо?! Тішуся, бо ми були одностайні, що школу треба зберегти, тепер як мистецький ліцей. Тепер є багато роботи – пошуку вчителів, переформатування діяльності школи, логістика довезення дітей… Але думаю, це до снаги і колективу майбутнього ліцею, і обласній адміністрації, і обласній раді», – зазначила заступник голови постійної комісії Парасковія Дворянин.

Під час обговорення фінансових питань заступник директора департаменту фінансів Львівської обласної державної адміністрації Світлана Наконечна повідомила, що за попередніми даними за IV квартал, у зв'язку з вилученням військового ПДФО, у 16 громадах є невиконання бюджетів на суму від 300 тисяч до 90 млн. грн. Попри це, боргів з виплатами зарплат немає.

На фінансування 26 шкільних укриттів з державного бюджету було виділено 29,5 млн. грн. Місцеві бюджети тергромад профінансували укриття на 5,4 млн.

У 2024 році бюджет Програми розвитку освіти Львівської області складе 18,7 млн грн. З них близько 7,6 млн грн – зарплата для працівників навчально-реабілітаційного центру для дітей з особливими освітніми потребами “Центр святого Миколая”, 6 млн грн – для співфінансування навчально-практичних центрів, 2 млн грн – для розвитку Малої академії наук, 0,5 – для розвитку середньої освіти, 0,2 млн грн – для конкурсу стартапів.

Цьогоріч не будуть профінансовані премії науковцям і студентам, а також до 400 тис грн зменшено премії вчителям. «Є загроза, що не зможемо провести «Джуру». Потрібно шукати ще 700 тис грн, щоби провести гру повністю», – зазначив Олег Паска.

З державного бюджету на 163 млн грн буде профінансовано створення і обладнання кабінетів “Захисту України”. На закупівлю “Школяриків” Львівщина сподівається отримати близько 80 млн грн. Співфінансування громад для поповнення шкільного автопарку складе 5-30%.

Комісія розглянула звернення щодо реорганізації Будинку вчителя. Олег Паска спростував інформацію про закриття польського театру, який діє у закладі.

“Вчора я мав розмову з Генеральним Консулом Республіки Польща у Львові. Мова про закриття польського театру взагалі не ведеться. Він і далі буде розвиватися. Позиція щодо приєднання Будинку вчителя до науково-технічної бібліотеки зовсім не стосується театру. Працівникам будуть запропоновані посади, а зарплату вони будуть утримувати в іншій установі”, – зазначив Олег Паска.