Комісія освіти обговорила законодавчі зміни щодо реформування закладів вищої освіти

Комісія освіти обговорила законодавчі зміни щодо реформування закладів вищої освіти

22.02.2024

Комісія освіти, науки та інновацій на своєму засіданні 21 лютого підтримала звернення щодо законодавчих ініціатив з реформування закладів вищої освіти.

Депутати просять Президента України, Кабінет Міністрів, Міністерство освіти і науки, Верховну Раду України не допустити обмеження прав здобувачів на безоплатну освіту та погіршення умов праці викладацького складу.

Зокрема, йдеться про те, що запровадження грантової системи фінансування фактично стане ліквідацією державного замовлення та суперечить ст.53 Конституції України. Також це порушує рівний доступ здобувачів освіти до безкоштовного навчання, оскільки ставить у нерівні умови здобувачів освіти залежно від гранту та його умов. 

На думку ініціаторів звернення, зменшення фінансування вищої освіти змусить заклади освіти збільшити вартість навчання, також нівелюється державна підтримка спеціальностей, дефіцитних на ринку праці.  

Депутатів турбує намір влади нашвидкоруч, без широкого громадського обговорення в експертних колах, аналізу ризиків, у час збройної агресії рф впровадити реформу у вищій школі.

«Нещодавно за ініціативи Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України відбувся круглий стіл за участі освітянського середовища, експертного кола на тему: «Реорганізація закладів вищої освіти в рамках проголошеної Урядом реформи вищої школи». Приємно, що наші освітяни реагують на виклики, які можуть призвести до погіршення якості освіти, відтоку кваліфікованих кадрів, посилення міграції молоді за кордон», - зауважила заступник голови комісії Парасковія Дворянин.

Також комісія підтримала звернення депутатів Київської обласної ради щодо недоцільності виокремлення фахових коледжів зі структури закладів вищої освіти та передачі їх до комунальної власності.