Комісія з питань соціального захисту, прав дітей, людини та учасників бойових дій обговорила пріоритети видатків на 2024 рік

Комісія з питань соціального захисту, прав дітей, людини та учасників бойових дій обговорила пріоритети видатків на 2024 рік

28.11.2023

Під час засідання комісії з питань соціального захисту, прав дітей, людини та учасників бойових дій Львівської обласної ради 28 листопада депутати обговорили пріоритети видатків на 2024 рік у зв'язку із вилученням військового ПДФО з обласного бюджету.

Члени комісії заслухали т.в.о. директора департаменту соціального захисту населення Львівської обласної військової адміністрації Романа Андреса, який повідомив, що на сьогодні цільові програми соціального спрямування виконані на більш ніж 90 відсотків.

У 2024 році увагу приділять підтримці громадських об'єднань, функціонуванню притулку для осіб, звільнених з місць позбавлення волі, корекції поведінки людей, які вчинили домашнє насильство, функціонуванню місць підтриманого проживання у громадах.

Комісія також заслухала керівника Служби у справах дітей Львівської ОВА Володимира Лиса щодо купівлі житла дітям-сиротам.

«На 2023 рік було передбачено 9 мільйонів. Ми використали ці кошти й додатково попросили 2,8 млн. Загалом до кінця року це дасть змогу закупити 33 помешкання для 37 дітей» – повідомив Володимир Лис.

«Ми єдина область в Україні, яка співфінансує з територіальними громадами програму забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування. Голова Львівської військової адміністрації погодив додатковий ресурс на 2,8 млн грн, що дасть змогу закупити додатково житло для 11 дітей, – повідомив заступник голови ЛОДА Іван Собко. – В останньому кварталі 2023 року з обласного бюджету відбудеться вилучення близько 300 млн грн, у наступному році – близько 1,5 мільярда. Тому ми не зможемо розраховувати на всі видатки, які були у 2023 році. Просимо з розумінням поставитися до того, що не всі видатки будуть відображені у заходах 2024 року.»

Іван Собко повідомив, що у 2024 році у соціальному секторі будуть фінансуватися заходи з підтримки дітей-сиріт, підтримки ветеранів, сімей військовослужбовців, родин Небесної Сотні, програми підтриманого проживання, виплата допомоги на встановлення пам’ятних знаків на могилах загиблих військовослужбовців.

«Всі захищені статті з утримання закладів і установ, враховуючи енергоносії й збільшення їх видаткової частини, враховуючи збільшення заробітної плати вдвічі у наступному році, враховуючи потреби закладів та установ у життєзабезпеченні будуть дотримані. Але не обіцяємо, що на рівні 2023 року будуть забезпечені розвиткові заходи», – наголосив Іван Собко.

Комісія погодила низку питань, які стосувалися спірних моментів виплати одноразової адресної грошової допомоги на встановлення пам’ятних знаків на могилах померлих учасників бойових дій.

На комісії також розглянули листи керівників КЗ ЛОР «Роздільський дитячий будинок-інтернат» та КЗ ЛОР «Буківський дитячий будинок-інтернат» про вжиті заходи реагування за результатами моніторингового візиту Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Також заслухали інформацію в.о. начальника Управління майном спільної власності Андрія Білоуса щодо діяльності КЗ ЛОР «Львівський геріатричний пансіонат». Наразі у закладі триває аудит.

«Можу усіх заспокоїти – видатки соціального захисту у 2024 році будуть профінансовані на відповідному рівні. Ми усі виходимо з того, що в області перебуває велика кількість внутрішньо переміщених осіб і триває війна. І ми мусимо думати про армію та обмежувати непершочергові видатки», – наголосив голова комісії Микола Іщук.