Комісія з питань соціального захисту, прав дітей, людини та учасників бойових дій опрацювала пропозиції до обласних цільових програм на 2024 рік

Комісія з питань соціального захисту, прав дітей, людини та учасників бойових дій опрацювала пропозиції до обласних цільових програм на 2024 рік

13.12.2023

Комплексна програма охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки цивільного населення у Львівській області об'єднала три важливі напрями: освіту, соціальний захист та охорону здоров'я. Таким чином у 2024 році Львівщина комплексно підійшла до вирішення проблем у цих галузях.

На цьому наголосив голова комісії з питань соціального захисту, прав дітей, людини та учасників бойових дій Микола Іщук за результатами заслуховування пропозицій до формування обласних цільових програм на 2024 рік.

«Серед основних завдань програми охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки є: розгортання моделі цілісної системи турботи про психічне здоров’я учнів та батьків у закладах освіти;  навчання практичних психологів/педагогів закладів освіти, медичних і соціальних працівників; створення 7 центрів психічного здоров’я при кластерних лікарнях;  фінансова підтримка на створення в територіальних громадах відділень/будинків підтриманого проживання або стаціонарного догляду для осіб похилого віку; розширення мережі недержавних соціальних послуг у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки», - розповів Микола Іщук.

На реалізацію цієї програми у 2024 році Львівською ОВА пропонується скерувати з обласного бюджету 6,4 млн грн.

Крім того, наступного року в галузі соціального захисту продовжать свою роботу:

- Комплексна програма соціальної підтримки у Львівській області учасників АТО (ООС), бійців-добровольців АТО, Захисників та Захисниць України, членів їх сімей, а також родин Героїв Небесної Сотні на 2021- 2025 роки (35 млн грн з обласного бюджету).

- Комплексна програма соціальної підтримки окремих категорій громадян Львівської області на 2021 – 2025 роки (29,8 млн грн з обласного бюджету).

- Комплексна програма підтримки внутрішньо переміщених осіб на період дії воєнного стану в Україні (2,1 млн грн з обласного бюджету).

- Регіональна програма забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа у Львівській області на 2021 – 2025 роки (2 млн грн з обласного бюджету).

«Важливо, що у 2024 році планується безоплатне оздоровлення та відпочинок дітей військовослужбовців. На цю мету для співфінансування з територіальними громадами з обласного бюджету передбачається 10 млн грн», - наголосив Микола Іщук.