Львівська обласна рада звернулася до Кабміну щодо необхідності ініціювання підтримки Карпатського регіону

Львівська обласна рада звернулася до Кабміну щодо необхідності ініціювання підтримки Карпатського регіону

07.12.2021

Львівська обласна рада сьогодні, 7 грудня, звернулася до Кабінету Міністрів України щодо необхідності ініціювання підтримки Карпатського регіону в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також розширення програм транскордонного співробітництва з ЄС.

«5 вересня 2018 року уповноважені представники урядів Угорщини, Польщі, Словаччини та України підписали Декларації про наміри щодо створення Макрорегіональної Стратегії ЄС для Карпатського регіону, що стала підґрунтям для створення нової Макрорегіональної стратегії ЄС для Карпатського регіону. 21 лютого 2020 року за участі представників урядів країн-підписантів Декларації відбулось перше засідання Карпатської виконавчої ради щодо формулювання Карпатської стратегії, у ході якого було обговорено її основні цілі. 14 жовтня 2020 року пройшла робоча зустріч з підготовки макрорегіональної стратегії ЄС для Карпатського регіону за участі представників Словаччини, Угорщини, Румунії, Польщі та України. Проте з цього моменту невідомо про будь-які подальші кроки щодо розробки Карпатської макрорегіональної стратегії.

У свою чергу зазначаємо, що Львівська обласна рада ініціювала та співфінансує унікальний в Україні механізм об’єднання фінансових ресурсів чотирьох областей та бізнесу для розвитку регіону – Конкурс ініціатив місцевих карпатських громад. У рамках цього конкурсу карпатські громади отримують фінансовий ресурс задля впровадження змін та розвитку вже декілька років. Львівська обласна рада має намір продовжувати фінансування цього конкурсу і на 2022 рік. Проте розвиток Карпатського регіону був би значно швидший, якби підтримка надавалася також і зі сторони ЄС.

Ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємося до Кабінету Міністрів України з проханням:

1) в рамках перегляду Угоди про асоціацію між Україною та ЄС запропонувати внесення відповідних змін до Глави 27 «Транскордонне та регіональне співробітництво» шляхом запровадження співфінансування зі сторони України та ЄС підтримки Карпатського регіону. Таким чином, це дозволить перетворити положення про наміри Глави 27 Угоди про асоціацію на реальні, наповнені змістом та духом співробітництва механізми співпраці;

2) на найвищому рівні активізувати роботу над Карпатською макрорегіональною стратегією;

3) ініціювати поширення інших програм транскордонного та регіонального співробітництва ЄС на територію Львівської області», - йдеться у тексті звернення.