Львівський онкоцентр прозвітував про свою діяльність за 2023 рік

Львівський онкоцентр прозвітував про свою діяльність за 2023 рік

01.02.2024

У Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі відбулась онкологічна підсумкова конференція за 2023 рік. Фахівці обговорили та проаналізували діяльність онкологічної служби Львова та області за минулий рік, а також статистику онкологічних захворювань на Львівщині.

Минулого року на Львівщині взяли на облік 7975 первинних пацієнтів з онкологічними захворюваннями. З них лише 3679 людей звернулись до лікарів у І-ІІ стадіях (46,1%). У понад 1400 осіб хворобу виявили на ІІІ стадії (17,6%). А 1530 мешканців Львівщини діагноз почули вже у IV стадії (19,2%).

За словами в.о. генерального директора Львівського онкоцентру Олега Дуди, такі показники занедбаності захворювання є дуже високими. Тому кожен на своєму місці має долучитись до того, щоб підвищити свідомість та відповідальне ставлення людей до власного здоров’я і збільшити кількість випадків діагностування недуг на ранніх стадіях, коли лікування значно ефективніше. 

«Зараз наша онкологічна служба має бути спрямована на раннє виявлення та скринінг онкологічних захворювань. Потрібно робити все для того, щоб пацієнт з онкологічною хворобою прийшов до нас якомога швидше й отримав якісне та ефективне лікування. Варто розуміти: якщо цей пацієнт звернеться пізніше, він буде отримувати значно важче для свого організму і дорожче для держави лікування», – зауважив Олег Дуда.

Також під час конференції доктор медичних наук, заступник директора з наукової роботи Національного інституту раку Андрій Лукашенко презентував учасникам заходу національну стратегію контролю злоякісних новоутворень до 2030 року. «Стратегія спрямована на раннє діагностування та профілактику онкологічних хвороб, а також на контроль якості лікування пацієнтів зі злоякісними новоутвореннями. Здоров’я нації має бути пріоритетним у розвитку країни», – наголосив Андрій Лукашенко.

Зі свого боку в.о. керуючий справами Львівської обласної ради Ярослав Гасяк  запевнив у підтримці обласної ради, управління майном, а також депутатського корпусу щодо подальшого розвитку закладу, необхідних вкладень у заклад. «Ми розуміємо потребу. Сьогодні ми заслухали стратегію на майбутнє і бачимо, що заклад рухається в правильному напрямку. Дякую за це керівництву та колективу лікарні», - зазначив Ярослав Гасяк.