Мер окупованого Скадовська відкрив у Львові фотовиставку про деокупацію Херсону

Мер окупованого Скадовська відкрив у Львові фотовиставку про деокупацію Херсону

20.06.2023

Виставку херсонського фотографа, військовослужбовця Збройних сил України Антона Балана "Дні світла: Дух та емоції щойно звільненого Херсона", презентували сьогодні 20 червня, у комунальному закладі обласної ради Львівському історичному музеї.

“Другий день звільнення. Місто закрите для в’їзду та виїзду будь-кого, навіть іноземних журналістів. У той самий час Херсон буквально розквітнув синьо-жовтими кольорами – в прапорах, стрічках та в одязі містян, які довго переховувались від окупантів”, – підписав одне із фото автор, який зараз перебуває на фронті.

25 фотографій зафіксували події на центральній площі і вулицях міста, в якому немає води, електрики, опалення, зв’язку та інтернету.

“Бачимо емоції людей, які розуміють, що нарешті можуть відчувати себе на рідній землі. Автором виставки є херсонець Антон Балан, фотокореспондент і дизайнер, який добровольцем став на захист міста. Сьогодні він військовослужбовець і боронить нашу країну. А тут представлено його бачення, як усе відбувалося на перших порах”, – розповіла заступниця директора музею Галина Скоропадова.

Впродовж 225 днів окупанти насаджували у місті російську пропаганду і мову, позбавивши херсонців комунікації з вільними українськими територіями.

Один з ініціаторів виставки, міський голова окупованого Скадовська Олександр Яковлєв каже, що найбільше вражає кількість української символіки на вулицях, яку херсонці ховали від окупантів.

“Звільнення Херсону відбулося для багатьох несподівано. Це був такий сплеск позитивних емоцій надії і щастя. Я особисто побував у Херсоні 14 листопада і те що побачив, дійсно вражало, – каже Олександр Яковлєв. – Центральна площа Свободи була всіяна людьми. На фото ми бачимо людей з прапорами. Хочу зауважити, що магазини не працювали і купити український прапор було неможливо. Тобто, це всі прапори, які були збережені під час окупації, під час багаточисельних обшуків і репресій, коли за знайдений прапор можна було попасти на “підвал”.

У звільненому Херсоні українські військових зустрічали як героїв, – згадує міський голова.

“Території і люди, які знаходяться в окупації, потребують нашої підтримки і уваги. Вони живуть надією і вірою, що Україна з ними, що про них пам'ятають і що ці території точно будуть звільнені, – каже Олександр Яковлєв. – Впевнений, що коли звільнять наш рідний Скадовськ, Генічеськ, Олешки, там точно буде подібне. Сьогодні ці території перебувають під страшенним тиском окупаційної адміністрації, тиском військових. Це фактично репресивна машина, завдання якої знищити українців”.

Фотовиставка у Львівському історичному музеї є благодійною, відвідувачі заходу можуть долучитися до збору коштів на автомобіль для військових.