"На празник в Берестяни" - Самбірщина запрошує гостей відвідати новий музичний фестиваль

"На празник в Берестяни" - Самбірщина запрошує гостей відвідати новий музичний фестиваль

12.08.2021

28 серпня у селі Берестяни, на Самбірщині, вперше відбудеться фестиваль доброї музики - Фист файний фест «На празник в Берестяни».

Село Берестяни - батьківщина отця Івана Снігурського, який був родичем та опікуном майбутнього композитора Михайла Вербицького.

Музичний фестиваль громада організовує за підтримки Львівської обласної ради та Бісковицької сільської ради. Дійство розпочнеться о 17 годині спільним виконанням Державного гімну України.

«Якби не виходець з нашого села, ми навряд чи б мали музику до державного гімну України у теперішньому виконанні!», - наголошують земляки Снігурського та запрошують гостей до своєї громади. Цікаво, що музичне свято відбудеться саме у день храмового празника у Берестянах. Нагадаємо, коли Михайлові Вербицькому, автору музики державного гімну України, виповнилося 10 років, помер його батько, а мати, вдруге вийшовши заміж, офіційно відмовилася від батьківських прав. Тож маленьким Михайлом і його молодшим братом опікувався їхній далекий родич — владика Іван Снігурський — один з найяскравіших діячів УГКЦ.

Співорганізаторка заходу – депутатка Львівської обласної ради Марія Кульчицька-Волчко розповідає, що Владика Снігурський заснував при перемишльській катедрі УГКЦ хор, згодом музичну школу, в яких співав і навчався Михайло Вербицький. Іван Снігурський також подбав про ґрунтовну музичну освіту для талановитого Михайла.

«Минуть роки, Вербицький напише музику, яка згодом стане державним гімном України. І дуже логічно, аби в Берестянах - на батьківщині отця Івана Снігурського, який заопікувався маленьким Михайликом і допоміг йому пізнати світ музики, таки був фестиваль доброї української музики», - акцентує Марія Кульчицька-Волчко. У програмі фестивалю виступи етногурту «Kabachok Prodject», скульптора і музиканта, лірника Гордія Старуха та рок-гурту «Rock-H». Ведучі – атмосферний «Дует «Іменінас» із Дрогобича.

 «На празник в Берестяни» запрошуємо усіх, вхід вільний, - наголошують організатори.