НСЗУ обговорила з власниками та керівниками медичних закладів Львівщини особливості програми медичних гарантій на 2021 рік

НСЗУ обговорила з власниками та керівниками медичних закладів Львівщини особливості програми медичних гарантій на 2021 рік

25.03.2021

Перший заступник голови Львівської обласної ради Євгеній Гірник взяв участь в онлайн-нараді «Децентралізація в умовах трансформації системи охорони здоров'я», під час якої представники Національної Служби здоров’я України ознайомили власників та керівників медичних закладів Львівщини з основними здобутками програми медичних гарантій-2020 та цьогорічними вимогами та нововведеннями.

Йшлося також про юридичні аспекти договірних відносин з НСЗУ при передачі колишніх районних закладів охорони здоров’я, а також про особливості укладення договорів із службою у 2021 році.

«Переформатування сфери охорони здоров’я у рамках реформи децентралізації та роботи Національної служби здоров’я - дуже чутливий напрямок. При чому для всіх учасників. Є пацієнти, які досі з певних причин не мають декларацій з сімейними лікарями, є заклади не передані на баланс громад, є лікарі, які не готові працювати за новим механізмом. Але, головне, на мою думку те, що ми маємо відкритий діалог та порозуміння. 

Ми неодноразово проговорювали це на поточних нарадах, однак ще раз хочу всіх запевнити – Львівська обласна рада надає і надаватиме необхідні консультації, підтримку та сприяння, у межах наших можливостей. 

Мета у всіх нас одна - здоров’я наших земляків. Багато послуг зараз можна надавати онлайн і, зважаючи на виклики пандемії, думаю, що важливо відпрацьовувати цей напрямок», - зазначив під час онлайн-наради Євгеній Гірник.

Як розповіли фахівці НСЗУ, у програмі медгарантій на 2021 рік передбачено 35 пакетів медичних послуг. З них 2 - нових та ще 5 - виокремлені з існуючих. Ці пакети медичних послуг передбачають надання первинної, екстреної, спеціалізованої, високоспеціалізованої, паліативної медичної допомоги та медичної реабілітації, а також допомогу пацієнтам із COVID-19.

Серед іншого, з квітня 2021 буде запроваджено пакет послуг для лікування туберкульозу на первинній ланці, а з липня - мобільні психіатричні команди, які зможуть надавати допомогу пацієнту вдома.

Окремими пакетами, які відділилися з амбулаторного, будуть ведення вагітності в амбулаторних умовах та стоматологічна допомога дорослим і дітям.

Серед нових пакетів також лікування пацієнтів із гематологічними та онкогематологічними захворюваннями а також готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії.