У Ліцеї імені Героїв Крут обговорили організацію військово-патріотичного навчання українців

У Ліцеї імені Героїв Крут обговорили організацію військово-патріотичного навчання українців

17.02.2024

У Львівському ліцеї імені Героїв Крут за участі Міністра освіти і науки України сьогодні, 17 лютого, відбувся круглий стіл щодо організації військово-патріотичного навчання у середніх школах та функціонування закладів системи спеціалізованої освіти військового спрямування.

У дискусії взяли участь Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, народні депутатки України Наталія Піпа та Інна Совсун, депутатки Львівської обласної ради Парасковія Дворянин й Звенислава Мамчур та начальники ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою з усієї України.

Депутатка Львівської обласної ради Звенислава Мамчур наголосила, що патріотичне виховання – це основа-основ, на якому наголошувала ще її мама, письменниця, політув'язнена Ірина Калинець.

"Колишні політв'язні знали, що патріотичне виховання є основою нації. Але було інше бачення і це відкинули. Сьогодні ми побачили в країні, що означає, коли не була розроблена дієва інноваційна програма патріотичного виховання. Це треба виправити. Програма має спиратися на новітніх героїв і починатися з дошкільних закладів”, – наголосила Звенислава Мамчур.

Обласні депутати наголосили, що нова програма має пронизувати усі рівні освіти.

“З тих викликів, що я почула, немає синергії між школою, військовими ліцеями, вищими навчальними закладами. Ми говоримо про те, хто має викладати у школах "Захист України", чи це демобілізовані практики, чи педагогічні працівники, які навчалися на освітній програмі. Але важлива також мотивація самих дітей та їх рідних. Важлива освітня програма. В ній має бути закладено, чим Україна славна у світі – козацтво, стрілецтво, упівці. А у наших програмах це не завжди є”, – наголосила депутатка обласної ради, освітянка та журналістка Парасковія Дворянин.

Підсумовуючи, Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий наголосив, що з наступного навчального року вивчення предмету "Захист України" відбуватиметься на зовсім іншому рівні. Для цього будуть створені освітні умови та буде проведено навчання вчителів.

“Ми виділяємо 100 мільйонів гривень саме на навчання вчителів з цього предмету усіх шкіл України. Це забезпечення процесу їх навчання, оплата праці персоналу, який навчатиме. Таке навчання має початись наприкінці травня – на початку червня. Впродовж літа через таке навчання потрібно провести усіх вчителів предмету "Захист України". І я бачу, щоб базовими центрами такого підвищення кваліфікації вчителів середніх шкіл стали саме профільні спеціалізовані ліцеї, як Ліцей Герої Крут”, – сказав Міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Також тему військово- патріотичного виховання Міністр освіти і науки обговорив з владою області.

"У ланці виховання військового і захисника однією з найважливіших ланок є мережа військових ліцеїв, а зокрема – традиції навчання та досвід ліцею імені Героїв Крут. Досвід заангажування у національні історію, традиції, памʼять про героїв можна поширювати, навколо нього можна будувати наступні кроки та наступні частини великої системи національно-патріотичного виховання дітей та молоді", - наголосив під час зустрічі заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.