У Львівській національній філармонії презентували виставку творів на релігійну тематику «Страсті Христові»

У Львівській національній філармонії презентували виставку творів на релігійну тематику «Страсті Христові»

19.03.2024

У перші дні Великого посту у Львівській національній філармонії імені Мирослава Скорика презентували експозицію «Страсті Христові». Виставка розповідає про останні дні життя Сина Божого Ісуса Христа, якими їх побачили художники в різні періоди історії мистецтва.

На виставці представлені репліки світових шедеврів на релігійну тематику Джотто ді Бондоне, Мікеланджело да Караваджо, Антоніо Чізері, Ель Греко, Ганса Мемлінга, Бартоломе Естебана Мурільйо, Тіціа́на Вече́лліо, Маттіа Преті, Пітера Брейгеля, Рафаеля Санті, Ієроніма Босха, Василя Курилика, Юрія Соловія, Фра Анджеліко, Рембрандта ван Рейна, Крістобаля де Фігейреду, Альбрехта Дюрера.

Виставку організовував Благодійний фонд Козицького в рамках мистецького проєкту «Ми і Світ». «В залі можете побачити 17 творів, 14 стацій Хресної дороги з прологом і епілогом. Це картини відомих у світі художників, кожен з яких у свій час в різних країнах світу по-своєму бачив й зображав на полотнах життя Христа», – сказала авторка ідеї Христина Береговська.

Гостями презентації стали львів'яни, духовенство різних конфесій, меценати, влада. «Наша культура і релігія, наша жага до волі міцно закорінені у європейській і християнській традиціях. Наші традиції, наше мистецтво об’єднують схід і захід. Знаючи, що культура – це наша сила і наша зброя – ворог віками обкрадав нашу культуру, ламав і нищив наших митців. І це він продовжує робити зараз.

Дякую меценатам, Фонду родини Козицьких, що популяризуєте українське мистецтво в світі, об’єднуєте митців і художників. Що з допомогою мистецтва та майстер-класів збираєте кошти на реабілітацію дорослих і дітей, на протезування захисників, закуповуєте необхідні нашим воїнам безпілотники і дрони», – зазначив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

На відкритті виставки виступав чоловічий вокальний ансамбль «Kalophonia», який виконав великопісні твори українських композиторів.