У Львівській облраді провели навчання для уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції

У Львівській облраді провели навчання для уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції

06.09.2023

Просвітницькі антикорупційні навчання на тему: “Роль інституту уповноважених у розбудові доброчесних організацій” відбулися сьогодні, 6 вересня, у сесійній залі Львівської обласної ради.

Учасниками заходу стали уповноважені особи з питань запобігання та виявлення корупції органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, територіальних органів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади з Львівщини, Рівненщини, Івано-Франківщини та Тернопільщини.

“Львівська обласна рада стала однією з перших рад в Україні, які прийняли антикорупційні програми. Їх затвердили в НАЗК і з нами консультувалися інші ради, – зазначив у вітальному слові заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод. – Третя антикорупційна програма діє до 2025 року. Нещодавно НАЗК вчергове провела перевірку нашої програми й зауважень до неї немає”.

Щодо практичних питань діяльності антикорупційних органів на місцях присутніх консультували заступник керівника апарату Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Стародубцев, керівниця Управління просвітницької роботи та навчальних програм НАЗК Ірина Чаговець та керівниця відділу професійного розвитку уповноважених підрозділів Управління просвітницької роботи та навчальних програм НАЗК Ірина Тимченко.

Під час заходу присутні ознайомились з розробленою НАЗК Державною антикорупційною програмою (ДАП) на 2023-2025 роки. “Ми їдемо для того, щоби розуміти, які наші ідеї хороші, – зазначив Олександр Стародубцев. – Треба зрозуміти, як нам побудувати роботу в організації й в загальному на рівні країни, щоби ми виходили на європейський рівень”.

У форматі питання-відповідь учасники заходу обговорили також можливості Єдиного порталу повідомлень викривачів від НАЗК, який розпочне роботу 6 вересня за адресою https://whistleblowers.nazk.gov.ua/. З його допомогою громадяни можуть повідомляти про виявлені факти корупції.

Спеціальний ресурс забезпечує надсилання повідомлень працівниками організацій про корупцію в їхніх структурах. Інформація викривачів оперативно надходитиме її керівникам або уповноваженим підрозділам (особам) з питань запобігання та виявлення корупції, а також до спеціально уповноваженого суб'єкта у сфері протидії корупції (НАЗК, НАБУ, Нацполіції, органів прокуратури).

До Порталу впродовж 180 робочих днів буде під'єднано понад 92 тис. організацій: спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції НАЗК, НАБУ, Офіс Генерального прокурора, Національна поліція України, Державне бюро розслідувань, міністерства, ОДА-ОВА, Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, Офіс Президента України, Рада національної безпеки і оборони України, Центральна виборча комісія - Central Election Commission of Ukraine, Конституційний Суд України, держкомпанії, місцеві ради та інші.

Портал забезпечує цілодобовий відкритий доступ для подання повідомлень (у тому числі анонімних) про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень. Це - зручний і простий інструмент, який мінімізує людський фактор, унеможливлює втручання в систему і витік інформації.

На порталі буде працювати покрокова інструкція як діяти, а під час здійснення повідомлення з'являються підказки щодо того, які дані потрібно вносити. Портал буде автоматично ставити запитання і підказувати вам наступні дії, полегшуючи роботу.

Детальніше: cutt.ly/PwlHUtvB