У Львівському палаці мистецтв відбудеться показ історичного фільму «Стрий. Легенда»

У Львівському палаці мистецтв відбудеться показ історичного фільму «Стрий. Легенда»

11.08.2021

Історичний фільм «Стрий. Легенда»  продемонструють глядачам у комунальному закладі Львівської обласної ради - Львівському палаці мистецтв. Безплатний показ відбудеться 9 вересня о 16.00 годині.  

Робота над фільмом тривала кілька місяців, а зйомки відбувалися на понад 20 майданчиках у Львівській області: на березі річки Стрий, у місті Моршин, селах Підгірці, Розгірче Стрийського району, в Олеському замку.

Автор ідеї й продюсер фільму -  Юрій Комарницький, режисер – головний режисер Львівського академічного обласного музично-драматичного театру iм. Юрiя Дрогобича Олександр Король.  

Фільм розповідає про  історичні часи середини 14 ст. – епоху володаря королівства Руського - Юрія Болеслава. Сюжет побудований на історії сина саксонського лицаря, доля якого закинула на Галичину і змусила пережити чимало випробувань. Автори зазначають, що до виконання ролей в історичному фільмі запросили відомих діячів мистецтва та культури Стрийщини, зокрема  письменниць Зоряну Кіндратишин та Ольгу Березу.

«Ідея полягає у тому, що ми всі разом, самі робимо, творимо сучасну історію міста й одночасно плекаємо та не забуваємо про його цікаве, буремне минуле. Фільмування цієї стрічки – великий крок у розвитку мистецтва на Львівщині», - пояснює Олександр Король.  

Щоб максимально відтворити атмосферу 14-го століття знімальній команді довелося співпрацювати з істориками, театралами, дизайнерами.  Вбрання для акторів виготовляли враховуючи можливості і вимоги того часу. Пісні до фільму надали гурти  «Фолькнери» та «Львівські Маністрелі».  

Проєкт реалізовано з ініціативи Агенції регіонального розвитку «Перспектива Стрийщини».