У Львові презентували можливості оновленого офісу обласного молодіжного центру

У Львові презентували можливості оновленого офісу обласного молодіжного центру

18.01.2024

Сьогодні, 18 січня, відкрив двері оновлений офіс комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський обласний молодіжний центр».

Це представництво найбільшої в Україні регіональної мережі молодіжних центрів та просторів, яка налічує 48 об’єктів молодіжної інфраструктури, з яких 28 є комунальними установами.

Найбільш динамічний розвиток мережі відбувся у 2023 році, коли у громадах Львівщини запрацювали 24 комунальні молодіжні центри.

В межах проєкту «Розвиток мережі молодіжних центрів та просторів у Львівській області» 16 центрів отримали фінансування на ремонт приміщень, купівлю офісної техніки, на важливі молодіжні проєкти та заходи. 8 центрів уже працюють в оновленому форматі, ще 3 запрацюють цього місяця. Проєкт був визнаний Міністерством молоді та спорту однією з кращих практик молодіжної роботи.

У 2023 році Львівський обласний молодіжний центр залучив понад 12 млн грн від міжнародних партнерів та понад 1,5 млн грн з обласного бюджету. Завдяки цьому, у співпраці з громадськими організаціями й місцевими громадами на Львівщині створено розгалужену мережу центрів, яка дає можливість молоді гуртуватися, розвиватися, реалізовувати власні проєкти та ідеї, брати участь у волонтерському русі, навчатися лідерських навичок і спільно розбудовувати країну.

Учасниками урочистого відкриття стали представники молодіжних центрів Львівської області, влада, партнери центру з Дитячого фонду ООН (UNICEF), Управління верховного комісара ООН, проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні», благодійного фонду «Рокада», ГО «Теплиця».

«Радію, що обласний молодіжний центр став сучасним, класним простором з красивим ремонтом. Центр може скласти конкуренцію міській мережі молодіжних центрів і надавати ще якісніші послуги молоді, яка досі не мала таких можливостей, які були у молоді Львова. Допоможемо вам і в цьому році також. Плануємо відкрити ще 4 молодіжні центри в громадах, продовжимо працювати з молодіжними радами, розробляти молодіжні програми, долучати молодь до прийняття рішень», – зазначив координатор молодіжних проєктів Львівського офісу Дитячого фонду ООН (UNICEF) Євген Кузнєцов.

«Побував на відкритті кількох центрів, де бачив активну молодь, яка прагне розвиватися, залишаючись в громадах. Це добре, бо робимо це у першу чергу для молоді», – сказав польовий радник голови Львівського офісу УВКБ ООН Святослав Дитюк.

Здобутки центру презентував т.в.о. директора Львівського обласного молодіжного центру Івана Сапса. Керівник розповів про розбудову мережі, яка стартувала з 3 центрів і з бюджету близько мільйона гривень.

«Це історія про те, як невелика обласна комунальна установа, в якій є 6 працівників, спромоглася стати правдивою цінністю для молоді, мозком і серцем молодіжної політики Львівщини. Основні процеси створення мережі молодіжних центрів розпочалися у другій половині 2022 року. Станом на сьогодні Львівський обласний молодіжний центр є чи не єдиним центром такого рівня, який реалізує настільки масштабну молодіжну політику. Сумарно у 2023 році на підтримку молодіжних центрів виділено 14 млн грн. Обсяг залученого фінансування в 10 разів перевищив основний бюджетний фонд центру. Утворено 24 молодіжні центри, проєктом охоплено 50 000 молодих людей», – зазначив Івана Сапса.

Нагадаємо молодіжні центри створені в Стрілківській, Добросинсько-Магерівській, Старосамбірській, Журавненській, Бориславській, Куликівській, Сколівській, Золочівській, Рава-Руській, Бродівській, Самбірській, Ходорівській, Тростянецькій, Миколаївській, Дрогобицькій, Комарнівській, Новороздільській, Стрийській, Хирівській, Славській, Рудківській, Добротвірській, Ралівській та Бібрській територіальних громадах.