У Львові відбувся форум «Культурний фронт. Мистецтво перемоги»

У Львові відбувся форум «Культурний фронт. Мистецтво перемоги»

09.12.2023

У Львові відбувся дводенний форум «Культурний фронт. Мистецтво перемоги», присвячений збереженню культурної спадщини України. Учасники обговорили питання збереження національного культурного надбання в час війни, здійснення оцифрування музейних колекцій та архівних документів, шляхи і методи представлення України на міжнародній арені як країни з великою і багатою культурною спадщиною.

У форумі взяли участь працівники музейних та архівних установ, дипломати, експерти, представники центральної та місцевої влади, бізнесу з України, Польщі, країн Балтії, США.

У перший день форуму до присутніх з вітальним словом звернувся в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

«Насамперед дякую нашим захисникам і захисницям, які боронять Україну на військовому фронті. Саме завдяки їм ми маємо можливість сьогодні говорити про культуру і мистецтво.

Україна воює не тільки заради повернення наших кордонів, а й за майбутнє наших дітей, які будуватимуть велику незалежну українську державу.

Тільки уявіть, якщо у нас забрати цінності, культуру, мову, релігію, то ким ми будемо?! Ніким! Тому ми зобов’язані з усіх сил захищати свою історичну ідентичність і передавати її наступним поколінням.

Перед нами усіма сьогодні важливе завдання – зберегти культурний фонд України. Переконаний, разом ми це зробимо», - підкреслив Юрій Холод.

На завершення очільник обласної ради закликав українців відвідувати заклади культури, зокрема музеї і замки, щоб збагачуватися духовно найкращими зразками української історичної спадщини та передавати любов до рідного дітям.

Учасників форуму привітали також Секретар РНБО України Олексій Данілов (онлайн), т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв (онлайн), начальник Львівської ОВА Максим Козицький, депутат Львівської обласної ради Любомир Зубач, генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького Тарас Возняк.

Під час дискусійних панелей форуму обговорили актуальні теми галузі культури, зокрема: ідентифікація та репатріація викрадених росією культурних цінностей; реставрація та відновлення історико-культурної спадщини; культурна дипломатія України; роль культури і мистецтва в процесі відбудови і промоції України.

Досвідом оцифрування музейних колекцій поділилися працівники українських музеїв, що постраждали від російського вторгнення, і фахівці з-за кордону.

Варто зауважити, що на кінець жовтня 2023 року російські загарбники знищили, пошкодили або пограбували понад 800 пам’яток культури: 19 пам’яток національного значення; 656 пам’яток місцевого значення; 65 щойно виявлених знищених (пошкоджених) об’єктів культурної спадщини.

Організатори форуму: БФ «Підгорецький замок», Львівська національна галерея мистецтв ім. Бориса Возницького, «Благодійний фонд польсько-українського партнерства»,  Польське братство кавелерів Гутенберга.