У Польщі підбили підсумки реалізації проєкту «РовеЛове Розточчя – разом попри кордони»

У Польщі підбили підсумки реалізації проєкту «РовеЛове Розточчя – разом попри кордони»

06.08.2021

Про завершення транскордонного проєкту «РовеЛове Розточчя – разом попри кордони», яке має відбутися вже цьогоріч, йшлося сьогодні, 6 серпня, у гміні Замость (Республіка Польща) під час підсумкової конференції з польськими партнерами. Участь у заході взяв заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Понад 300 км міжнародного велошляху на території України і Польщі та сучасний візит-центр у Яворівському національному природному парку – усе це на етапі звершення в межах проєкту «РовеЛове Розточчя – разом попри кордони». Його Львівщина реалізовує спільно з Любельським воєводством та Асоціацією органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» за кошти ЄС у межах Програми транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна» 2014-2020. Загальна вартість проєкту –  2,01 млн євро.

«У межах транскордонного проєкту в Україні і Польщі постав міжнародний велосипедний шлях R-60, який кордон з Польщею перетинає на митних переходах Рава-Руська та Гребенне. На Львівщині – це 160 км велошляху і 187 км – на території Польщі.

Еколого-просвітницький візит-центр наразі готовий на 80%. Його вартість понад 7,5 млн грн, з обласного бюджету сюди скеровано майже 1,5 млн грн. Тут передбачені екотехнології, конференц-зал на 50 осіб, кімнати для відпочинку, кухня, кабінети для науковців.

Веломаршрут, на якому облаштовано велозупинки та велостанції, простягається через територію біосферного резервату «Розточчя», внесеного ЮНЕСКО до всесвітньої мережі біосферних резерватів. Тому цей проєкт дуже важливий для розвитку туризму, міжнародної співпраці, збереження біорізноманіття, архітектурних та природних пам’яток», - розповів Юрій Холод.

Як наголосила виконавча директорка Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна» Галина Литвин, проєкт «РовеЛове Розточчя – разом попри кордони» – був для Асоціації великим викликом, адже це перший інфраструктурний проєкт для їхньої організації.

«Одночасно проєкт став для нас і великим натхненням продовжувати співпрацю з національними природними парками задля збереження і популяризації природної спадщини як у рамках проєктів, зокрема секторальної підтримки регіонального розвитку від Міністерства розвитку громад та територій України, так і Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад.

Два останні роки довели, наскільки важливо розвивати інфраструктуру для активного туризму, тому надзвичайно тішуся, що ще в далекому 2016 році з спільно зробили правильну ставку.

Із радістю дякую партнерам за співпрацю, досвід і спільні результати», - підсумувала Галина Литвин.

Більше про проєкт – тут.