У Роздолі обговорили функціональне призначення палацу Жешувських-Лянцкоронських

У Роздолі обговорили функціональне призначення палацу Жешувських-Лянцкоронських

15.01.2024

Знавці із галузей архітектури, освіти, медицини, культури, туризму в суботу, 13 січня, обговорювали питання функціонального призначення палацу Жешувських-Лянцкоронських в смт Розділ. Школа-пансіонат, центр психологічної реабілітації, музей або готель з арттерапією та виставковим комплексом – основні варіанти, над якими розмірковували фахівці.

Про це повідомляє департамент архітектури та містобудування Львівської ОВА. 

«Захід розпочався з екскурсії палацом від архітектора, голови постійної депутатської комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради Івана Щурка.

Окрім історичного екскурсу, присутнім він розповів про архітектурні особливості палацу, продемонстрував знайдені тут уламки кахлів з п’єців, залишки дорогого покриття дахів зі сланцю.

Команда, яка працює над проєктом відновлення палацу, переконана, що нова функція пам’ятки має забезпечити нові надходження до місцевого бюджету, створити робочі місця, стимулювати розвиток соціально-економічного потенціалу громади. Пам’ятка також має бути доступною для людей», - поінформували в профільному департаменті.

За словами інвестора, генерального директора ТОВ «ЕФІ Груп» Ігоря Ліскі, головне завдання проєкту – змінити уявлення про пам’ятку, як про тягар, який потрібно підтримувати, надихнути інших мрійників, державу, повернути імпульс громаді задля збереження унікальних пам’яток, побудованих поколіннями до нас.

Нагадаємо, 18 серпня 2023 року в смт Розділ презентували проєкт реставрації пам’ятки архітектури – палацу Жешувських-Лянцкоронських. Свої наміри реалізації проєкту задекларували керівництво Новороздільської громади, області та інвестор ТОВ «ЕФІ Груп», підписавши меморандум про співпрацю.