В обласній раді напрацювали рекомендації щодо адаптації учнів і учениць ВПО до навчального року на Львівщині

В обласній раді напрацювали рекомендації щодо адаптації учнів і учениць ВПО до навчального року на Львівщині

10.08.2022

Сьогодні, 10 серпня, під час засідання комісії з питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради презентували результати опитування щодо адаптації внутрішньо переміщених осіб до освітнього процесу на Львівщині. 

Опитування, яке відбулося з ініціативи комісії обласної ради в межах проєкту Ради Європи  «Зміцнення громадської участі у демократичному процесі прийняття рішень в Україні», провели у липні і у ньому взяли участь 256 осіб, з числа внутрішньо переміщених. В рамках проєкту також проведено інтерактивну гру, публічні консультації та стратегічну сесію в окремих  робочих групах.

У підсумку експерти проєкту Ради Європи виокремили проблематики, з якими зіштовхнулися тимчасово переселені особи перед початком навчального року. Йдеться про процеси адаптації дітей в нових шкільних колективах, налагодження комунікації з вчителями та забезпечення нових учнів канцелярськими товарами та технічними засобами. Також батьків дітей з постраждалих областей запитували про питання добирання дітей до школи, неспівпадіння навчальних програм, як уникнути упередженого ставлення та подолати тривожний стан у дітей через повітряні тривоги.

За результатами опитування, переважна більшість ВПО зазначила, що планує в ближчій перспективі залишатися на Львівщині, але у майбутньому за можливості повернутися додому. Тому, на думку експертів, важливо створити для цих українців належні умови навчатися, займатися позашкіллям, спілкуватися з друзями, брати участь у різноманітних заходах.

«Важливо, щоб після нашої перемоги, діти мали гарні спогади про перебування на Львівщині, і коли вони повернуться додому, зберегли контакти зі своїми однолітками, школою, середовищем», - зазначила голова профільної комісії Іванна Герус.

Керівник проєкту Володимир Кебало відзначив відкритість Львівської обласної ради та готовність долучатися до пошуку рішень, необхідних у такий складний воєнний час. 

«Переконаний, наші напрацювання стануть прикладом для інших областей, як правильно інтегруватися школярам в освітній процес, як забезпечити права та рівні можливості, доступ до освітньої послуги, а також право на громадську участь та комунікацію», - зауважив Володимир Кебало.

За підсумками обговорення, члени комісії вирішили презентувати проєкт Ради Європи для громад Львівщини, аби кожен орган місцевого самоврядування зміг врахувати надані рекомендації в своїй роботі та організації освітнього процесу на місцях.

З опитуванням можна ознайомитися тут:

Презентація